IFI Logo

Gulvvarme under parkett

Legg tre-og parkettgulv
Gulvvarme under parkett
IFI.NO

IFI.NO
(oppdatert )(Publisert )

Så lenge ikke temperaturen overstiger 27 grader kan gulvvarme og parkett kombineres. Den beste løsningen er vannbåren varme.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Er inneklimaet bare fuktig, bare tørt, konstant kaldt eller varmt er det ingen problemer å kombinere gulvvarme og tregulv. Det er svingningene som skaper bevegelse og problemene i treverket. Når vi snakker om gulvvarme er det to alternative muligheter: elektriske varmekabler eller vannbåren varme.

Se illustrasjoner og bilder fra legging av vannbåren varme her.

Elektrisk varme

Det finnes flere måter å legge varmekabler på. Mye benyttet i dag er lavtbyggende el-matter, gjerne et lavvoltanlegg. Skal elektrisk varme legges under parkettgulvet er det en forutsetning at overflatetemperaturen ikke overstiger 27 grader. Høyere varme kan gi krymping og sprekkdannelser i tillegg til at limet får mindre holdbarhet. Dessuten må sonevis oppvarming unngås. Det fører til ulik utvidelse av treverket og kan fort gi skader.

Begrensing

Normalt oppnås en ideell overflatetemperatur på 23-24 grader ved bruk av 40-50 W pr. kvadratmeter. Ved 75 W nærmer man seg smertegrensen på 27 grader. Ønskes høyere varmeeffekt bør andre materialer enn parkett/tregulv velges.

Ikke for tett

Overflatetemperaturen er også avhengig av at varmen har fri adgang til inneluften. Dette gjelder uansett materialvalg. Under et teppe, en sacco-sekk eller en haug med klær kan det i løpet av kort tid bli overoppheting. Som et eksempel: En madrass ble lagt på barneromsgulvet for tilfeldig overnatting. Etter bare noen timer var temperaturen under madrassen kommet opp i over 61 grader!

Den beste måten å varme opp et tregulv på er å bruke vannbåren varme. Dette er også den varmekilden parkettleverandørene anbefaler dersom varme skal benyttes. Vannbåren varme er etter hvert blitt den varmekilden de fleste benytter når huset skal rehabiliteres, og ifølge Statistisk Sentralbyrå bygges nå mer enn hver fjerde nye enebolig med et slikt anlegg. Fordelen med vannbåren varme er at det mer eller mindre overflødiggjør andre oppvarmingskilder, f.eks. panelovner som brenner støv. I tillegg står man fritt til å velge gunstigste energikilde til varmesentralen, f.eks. strøm, olje eller gass. Noen steder kan man også tilknyttes et fjernvarmeanlegg. Det gir en ekstra fordel å legge inn minst to varmekilder, slik at huseier til enhver tid kan velge det billigste alternativet.

Vannbåren varme kan benyttes i alle rom, uansett valg av gulvmateriale - med unntak av bøkeparkett. Varmesentralen sørger for at utgående vann holder 45 grader, mens inngående vann ikke skal være under 40 grader. Dette gir normalt en overflatetemperatur på 23-25 grader. Alle rom har sin egen kurs. Termostater, evt. med radiosender til varmesentralen, gir mulighet for å regulere vanntilførselen og dermed varmemengden som tilflyter hvert enkelt rom.

Varmerørene, som er fleksible 2-lags plastslanger, legges vanligvis ned i isoporplater med ferdige spor i en avstand av 30 cm. Isoporplatene hindrer varmen i å forsvinne ned i undergulvet. Oppå legges aluminiumsplater som fordeler varmen og gir en jevn overflatevarme. Deretter kommer trefiberplater før teppe eller parkett legges.

Inngående varme føres først til yttervegg, fordi varmetapet er størst her, og føres deretter i sløyfer tilbake til varmesentralen.

Man må regne med at et parkettgulv med vannbåren varme totalt bygger ca 60 mm: 30 mm isopor, 16 mm trefiberplate og 14 mm parkett.

Bruk autoriserte håndverkere til jobben og sørg for at installasjonen utføres i henhold til VVS-bransjens varmenorm.

Ved bruk av fliser kan varmerørene festes til armeringsnettet før påstøp. Også her ligger isopor i bunn for å forhindre varmetap til undergulv. På badet, der det ofte foretrekkes et litt varmere gulv, kan slangene legges i sløyfer med 20 cm mellomrom. Det finnes også andre måter å legge vannvarmen på, avhengig av gulvets konstruksjon.

©ifi 2002

Les også:

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Legg tre-og parkettgulv
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.