IFI Logo

Vannbåren varme

Tørt våtrom
Vannbåren varme
IFI.NO

IFI.NO
(oppdatert )(Publisert )

En forholdsvis ny og meget prisgunstig oppvarmingsmetode er vannbåren varme. Her er en kort beskrivelse av tekikken.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Ønskes vannbåren varme skaffes varmen fra et hull som bores langt ned i bakken - en såkalt energibrønn. Dybden på boringen avgjøres av husets størrelse - hvor mye som skal varmes opp. Ved oppbyggingen av underlaget støpes først en flate i betong. Deretter legges isolasjon. Så monteres gulvvarme-rørene av en rørlegger. Over dette støpes et nytt betonglag (ca 5 cm), og over limes keramiske fliser eller andre gulv som tåler vannbåren varme.

Se hvordan vannbåren varme monteres her. Montering gjelder til bruk for parkett.

Pumpedrevet

Vannet drives med en pumpe som trekker vannet opp og rundt i rørene. Alt foregår i lukket system og det samme vannet brukes hele tiden. Pumpen bruker lite strøm i forhold til varmekabler som skal dekke samme gulvarealet.

Vannbåren varme passer spesielt godt under keramiske fliser. Det gir en jevn, fin varme, og så i rommet. Når flisene først er oppvarmet, så bindes varmen og man får mye varme av liten "innsats". I denne eneboligen er vannbåren varme eneste oppvarmingsmåte, foruten peis.

Et regnestykke vise at man på sikt kan oppnå ca 70 prosent besparelse i oppvarmingsutgiftene. Ved kjøp av pumpe og vannbårent anlegg, må man som i dette tilfellet påregne en investering i størrelsesorden 100' - 150' kroner. Etter fem-seks år kan man regne anlegget som "nullstilt". I de resterende leveår kan man kalkulere med å spare 70 prosent på energiutgifter.

©ifi 2002

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Tørt våtrom
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.