IFI Logo

Våtromsnormen - 10 år etter

Tørt våtrom
Våtromsnormen - 10 år etter
Julie Hageler

Julie Hageler
(oppdatert )(Publisert )

I 1994 fikk vi Våtromsnormen, som er et sett av retningslinjer for hvordan våtrom skal bygges for å unngå lekkasjer og fukt. Nå, 10 år etter, ser vi likevel en økning av vannskader i Norge.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

- Hovedårsaken er gamle rørinstallasjoner som ble utført på slutten av 50- og begynnelsen av 60 tallet, sier Lars-Erik Fiskum fra Vannskadekontoret. - Det vil nok ta en stund før vi ser en effekt som følge av Våtromsnormen, for det er mange gamle anlegg som ennå ikke er skiftet ut, sier han.

- Blir derimot alt fremtidig arbeidet i våtrom uført i tråd med normen, og av en sertifisert håndverker, så er det klart at skadeomfanget vi reduseres på sikt

Totalt sett kan vi antyde at vannskader i Norge ligger på ca 3 milliarder kroner i året.  

Hovedårsaken bak våtromslekkasjene

De aller fleste våtromslekkasjer i dag oppstår mellom membran og sluk. - Produktene i seg selv - membran, sluk og rør - er ofte gode nok, men det er når disse blir satt sammen i system at problemene oppstår, sier Johan Gåsbak i Fagrådet For Våtrom. - Våtromsnormen er en frivillig bransjenorm, så det er huseieren som må ta initiativ og forlange at arbeidet skal utføres i henhold til disse retningslinjene, påpeker han.

Sertifisering

For å oppnå Byggebransjens Våtromsnorm, skal membranarbeid utføres av godkjent personell. Håndverkere eller firmaer som skal lede våtromsarbeider, må ha gått grunnkurs og lederkurs i Våtromsnormen. Disse vil kunne kalle seg "Godkjent bedrift" og få rett til å benytte tilsvarende logo.

- Det er imidlertid viktig at håndverkerne kontinuerlig videreutvikler og oppdaterer seg på nye produkter og retningslinjer, påpeker Gåsbak. Etterutdanning er et nøkkelord for at kvaliteten på våtromsarbeidet skal kunne holde en standard som på sikt vil redusere antall vannskader.

Et godt alternativ til gipsplater og membran, er et nytt produkt som er kommet på markedet - såkalte våtromsplater. Platen kan enkelt skjæres til med en tapetkniv og er 100 % vanntette. De fungerer yppelig som underlag til fliser i våtrom, og har en garanti på 60 år.  

- Platene er lette og reduserer monteringstiden til en sjettedel, sammenlignet med gips, sier Per Ole Rykkelid i Litex. Snekkeren får gjort arbeidet på en brøkdel av tiden, og det betyr lavere kostnader for deg som kunde.

Fakta

I 1994 fikk vi Våtromsnormen etter initiativ fra aktører i byggebransjen. Normen beskriver et sett av retningslinjer for hvordan man bør utføre våtromsarbeid. Hensikten med Våtromsnormen er å heve kvaliteten med hensyn til funksjon og varighet. I dag bygges de aller fleste bad med vanntette gulv og fall til sluk, med hjelp av membran og gipsløsninger. Membraner er vanntettende sjikt av ett eller flere lag, som ligger mellom selve gulvet og flisene.

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Tørt våtrom
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.