- Hovedårsaken er gamle rørinstallasjoner som ble utført på slutten av 50- og begynnelsen av 60 tallet, sier Lars-Erik Fiskum fra Vannskadekontoret. - Det vil nok ta en stund før vi ser en effekt som følge av Våtromsnormen, for det er mange gamle anlegg som ennå ikke er skiftet ut, sier han.
- Blir derimot alt fremtidig arbeidet i våtrom uført i tråd med normen, og av en sertifisert håndverker, så er det klart at skadeomfanget vi reduseres på sikt
Totalt sett kan vi antyde at vannskader i Norge ligger på ca 3 milliarder kroner i året.
Hovedårsaken bak våtromslekkasjene
De aller fleste våtromslekkasjer i dag oppstår mellom membran og sluk. - Produktene i seg selv - membran, sluk og rør - er ofte gode nok, men det er når disse blir satt sammen i system at problemene oppstår, sier Johan Gåsbak i Fagrådet For Våtrom. - Våtromsnormen er en frivillig bransjenorm, så det er huseieren som må ta initiativ og forlange at arbeidet skal utføres i henhold til disse retningslinjene, påpeker han.
Sertifisering
For å oppnå Byggebransjens Våtromsnorm, skal membranarbeid utføres av godkjent personell. Håndverkere eller firmaer som skal lede våtromsarbeider, må ha gått grunnkurs og lederkurs i Våtromsnormen. Disse vil kunne kalle seg "Godkjent bedrift" og få rett til å benytte tilsvarende logo.
- Det er imidlertid viktig at håndverkerne kontinuerlig videreutvikler og oppdaterer seg på nye produkter og retningslinjer, påpeker Gåsbak. Etterutdanning er et nøkkelord for at kvaliteten på våtromsarbeidet skal kunne holde en standard som på sikt vil redusere antall vannskader.