IFI Logo

Slik setter du opp våtromsplater på badet

Bad og toalett
Slik setter du opp våtromsplater på badet
IFI.NO

IFI.NO
(oppdatert )(Publisert )

Nå kan du gjøre mer av oppussingen på badet selv! Nye og lettere materialer gjør det enkelt å arbeide i våtrom, uten å gå på akkord med de strenge reglene for slike rom. Med de typegodkjente våtromsplatene kan du gjøre mye av den jobben som fagfolk før var alene om.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Den klassiske kombinasjonen når du skulle bygge bad, var å bruke gips og smøre på membran. Membranen skulle tette for alle lekkasjer.  Men nå er lette våtromsplater i ferd med å overta. De  tilfredsstiller alle krav, samtidig som vekten er mye lavere og arbeidet mye lettere.  


Arbeidet trinn for trinn

Siden våtromsplatene leveres i standardformater (se under), der det bare å måle opp rommet og beregne ut fra det. Husk at det er en fordel med stenderverk, med 60 cm bredde.  

Platene skjæres enkelt til med en tapetkniv. Det foregår på den måten at du skjærer et snitt i ønsket bredde.

Ved å trykke den ferdigformede platen mot rørstusser og annet som skal gjennom den, får du satt av merker - helst med tusj. Skjær ut de hullene som trengs. Det kan være nyttig å ha en stikksag for hånden. Stikksag er er særlig viktig når du skal lage runde hull.

Våtromsplatene skal skrus fast, ikke spikres. De leveres med spesielle skruer og skrueskiver.  Skiver med forsenkning gjør etterarbeidet enklere, også ved flislegging.

Når platene er satt på veggen, legger du teningsbånd og membran på overganger og i skjøter. Dermed forsegler du områdene bak mot fukt.

Følg deretter fabrikantens anvisning når det gjelder flislegging. Husk at veggene også kan males, dersom du påfører spesialsparkel på platene. De er ikke direkte overmalbare. Se nærmere beskrivelse under.

Hardt skum

Hva er det som er grunnleggende for disse produktene? De nye platene kommer fra forskjellige fabrikanter, og de er litt ulikt bygget opp.  Det handler oftest om plater med en kjerne av ekstrudert polystyren, også kjent som styrofoam eller hardtskum. Armeringen utvendig kan være tynn betong, eller en glassfiberarmert polyesterduk. Det er langt enklere å arbeide med slike plater enn med gips. Platene kan lagres utendørs, de brekker ikke så lett og de krever lite etterarbeid når de er montert.

Standardmål

Dimensjonene er beregnet for vanlige byggemål, i standardlengde 244 centimeter. Tykkelsene varierer fra 12 til 50 millimeter. I og med at platene er i hardtskum, kan du skjære slisser i dem. Da er det for eksempel lett å lage buede løsninger rundt badekar. Hele innredningen i et baderom kan baseres på slike plater. De egner seg både til å lage framforinger, trinn og hyller.

Laget for flis, men kan males

Våtromsplater er laget for fliskledning. Med en spesiell tokomponent-sparkel kan du likevel male dem. Platene kan festes mot betong ved å lime med flislim, eller de kan skrus på stenderverk. Da bruker du standard treskruer, med spesielle skiver som ikke bygger høyere enn plateoverflatene.

Platene er dyrere enn gips per kvadratmeter. Men de er billigere enn standardløsninger med gips og membran.

Det viktigste argumentet for de nye platene er kanskje tidsbruken: Beregninger viser at du med litt øvelse bruker bare en sjettedel av monteringstida, i forhold til gips.

Vekten har også betydning, særlig hvis du skal bære platene i trapper. I et 12 kvadratmeter stort baderom med normal takhøyde vil de nødvendige platene veie 70 kilo. Ei løsning med doble gipsplater veier ti ganger så mye, 700 kilo. Det blir mye ekstra vekt for knær og rygg!

Det enkleste er kniv

Platene er lette å skjære i. Det viktigste arbeidsverktøyet ditt er tapetkniven. I noen tilfeller, som ved skjæring av runde hull, trenger du stikksag. Platene med glassfiberarmert polyesterduk som overflate gir liten verktøyslitasje. Ellers behøver du spesielle mansjetter og tetningsbånd. Skjøter, hjørner og rørstusser tettes med membran. Alt dette får du i byggevarehuset.

Platenes begrensning er at de ikke tåler løsemidler. Alle typer tynnere, lynol og bensin vil smelte kjernematerialet. Unngår du slike ting under arbeidet garanterer en av leverandørene, Litex i Sandefjord, at platene holder tett i 60 år.

Relaterte emner

Annonse
Dette trenger du:
  • Stikksag
  • Tusj
  • Målebånd
  • Kniv
  • Membran
  • Mansjetter
  • Skruer/ skiver
  • Våtromsplater fra Litex tlf: 33 48 99 70
Se huskelisten din

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Bad og toalett
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.