IFI Logo

Slik limlegges et designgulv

Gulvlegging
Slik limlegges et designgulv
Chera Westman

Chera Westman
(oppdatert )(Publisert )

Med et designgulv får man et tilnærmet uutslitelig gulv, som er enkelt å rengjøre og vedlikeholde. Gulvet er laget av vinyl, og finnes både som limvarianter og mer forbrukertilpassede typer som klikkes sammen.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

LVT-gulv er blitt meget populært i senere tid, både i prosjektmarkedet og for private hjem. LVT står for Luxury Vinyl Tiles og blir også kalt Designgulv. Gulvmaterialet består av fliser, staver eller bord av vinyl, og er både svært slitesterkt og finnes i en lang rekke ulike utseenden og utførelser.

I privatmarkedet er klikkbare varianter vanligst, men LVT finnes også for fast montering med lim. Begge kan brukes i prosjektmiljø og private hjem. Her forklarer vi hvordan limte designgulv legges.

Et vellykket resultat ved liming av LVT avhenger av at man følger leverandørenes anbefalinger.

1. Sjekk temperaturen

LVT skal akklimatiseres til temperaturen i rommet der det skal legges i minst 24 timer. Følg beleggleverandørens anvisning. Både gulvlimet og LVT krever romtemperatur for å fungere optimalt, det vil si minst 18 grader. For å unngå for eksempel topping på belegget må temperaturen være stabil under akklimatisering, under legging og ikke minst etter legging under gulvlimets herdeprosess. Store vindusflater bør dekkes til for å unngå påvirkning av sollys.

LVT må akklimatiseres minst ett døgn i rommet der belegget skal benyttes.

LVT må akklimatiseres minst ett døgn i rommet der belegget skal benyttes.

1. Underlaget er avgjørende

– Vi anbefaler generelt alltid å legge LVT på sugende underlag som tilfredstiller kravene til planhet i Norsk standard, forteller Espen Josten, teknisk sjef hos Sika Norge.

Det vil si at eventuelle ujevnheter skal være mindre enn 3 millimeter per tometers rettholt. Er ujevnhetene større må gulvet avrettes med et tynt sjikt flytesparkel. Da får man et underlag som er jevnt sugende, har tilfredstillende hardhet og som bidrar til et flott, plant sluttresultat.

Limet strykes jevnt ut over gulvflaten med en tannsparkel.

Limet strykes jevnt ut over gulvflaten med en tannsparkel.

2. Leggetidspunkt i lim

– På sugende underlag bør LVT legges i så vått lim som mulig, uten at limet “tyter” opp mellom stavene. Rent praktisk vil det si det vi kaller «sen våtliming». Dersom man velger å vente for lenge med å legge, risikerer man at limet har nådd heftlimstadiet. Og da kan gulvbelegget bli liggende ovenpå limrillene uten at disse knuses, påpeker Josten. 

Stavene legges ut når limet har fått rett vedheft.

Stavene legges ut når limet har fått rett vedheft.

3. Mange typer lim

– Våre produkter, CascoProff Extra og CascoProff GP, er to gode alternativer til liming av LVT, sier Josten.

Begge limtypene er lette å fordele på gulvet, tørker fort og har forholdsvis lang åpentid. Limrillene knuses lett ved valsing, og det er enkelt å vaske bort eventuelt limsøl.

Dersom man ønsker et lim med litt mer kremet konsistens eller det er krav om emisjonsdokumentasjon, er CascoProff GP et godt alternativ.

CascoProff Extra og CascoProff GP, er to gode alternativer til liming av LVT.

CascoProff Extra og CascoProff GP, er to gode alternativer til liming av LVT.

4. Bruk av gulvvalse

– Profesjonelle gulvleggere benytter alltid gulvvalse, også ved legging av LVT, forteller Espen Josten.

Gulvet må valses feltvis under leggingen, og det skal valses på nytt etter én til to timer, gjerne motsatt vei av førstegangs valsing. På denne måten kan du være sikker på at vedheften blir så god som mulig.

- Dersom en privatperson skal legge LVT og ikke har tilgang til en gulvvalse, anbefales det å stryke belegget godt til med en stiv kost som ikke lager riper i gulvet. 

Gulvet valses feltvis under leggingen. Har man ikke tilgang til gulvvalse, kan en stiv kost brukes.

Gulvet valses feltvis under leggingen. Har man ikke tilgang til gulvvalse, kan en stiv kost brukes.

Fakta om LVT

LVT-gulv finnes i mange design som kan kombineres med hverandre. Her finnes svært naturtro etterligninger av sten, tre, tekstil, fliser og andre materialer, samt stor bredde i farger og formater.. Dette gir store designmuligheter ved planlegging av gulv. 

Bruksområde: LVT-gulv brukes på kontorer, i sterkt trafikkerte miljøer og butikker, på sykehus og andre steder der det er behov for et gulv som tåler høy slitasje. LVT brukes også i boligmiljø, da gjerne i klikk-varianter.  LVT skal ikke brukes i våtrom. Gulvtypen er ikke egnet for bruk utendørs, på balkonger og verandaer, og vinterhager etc.

Hvis LVT-gulv utsettes for kraftig sollys og store temperatursvingninger, kan flisene endre dimensjoner og farge. Topping eller krymp kan oppstå.

Renhold/vedlikehold: Materialet er enkelt å holde rent og vedlikeholde. Til daglig rengjøring anvendes fortrinnsvis tørre metoder dvs. tørr- eller fuktmopping eller støvsuging. Til periodisk rengjøring anvendes milde rengjøringsmidler uten sterke alkaliske stoffer.

Oppbygging: Gulvene lages av heterogen PVC, rundt en kjerne av glassfiberarmering.  Har overflatesjikt av ren, mykgjort PVC, som gir ekstra hard og rengjøringsvennlig overflate. Produseres ofte med ftalatfrie, biobaserte mykgjørere. LVT kan være laget med innslag av resirkulerte materialer.

Tykkelse: 2,0 – 5 mm

Formater: staver, fliser i ulike størrelser.

 

HUSK:

Tilfredsstillende underlag, hardhet og planhet

Akklimatisering av LVT

Temperatur før, under og etter legging

Limtype og leggetidspunkt i lim

Bruk av gulvvalse eller stiv kost 

Mer informasjon:

Polyflor

Gerflor

Tarkett

Forbo flooring

Ehrenborg & Co

Golvabia

Musum Interiør

Sika/Casco

Uzin

 

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Gulvlegging
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.