Interiøret tilhører Råholt ungdomsskole på Eidsvoll.
Råholt ungdomsskole, som var innflyttingsklar høsten 2004, atskiller seg fra det meste vi har sett innen skolebygg både når det gjelder arkitektur og fargevalg. Midt blant gangarealer og åpne klasseløsninger ligger fargesterke buede hvelvinger som rommer auditorier. Eksteriørmessig stikker disse opp over bygningens takflater som kjegleformede objekter.
Kristin Jarmund Arkitekter AS, ved sivilarkitekt MNAL Kristin Jarmund, gikk seirende ut i en invitert arkitektkonkurranse Eidsvoll kommune avholdt høsten 2001. Kommunens besluttende myndigheter likte konseptet, og med få justeringer er vinnerutkastet realisert. Høsten 2004 var skolen klar til innflytting.
Et univers av farger
Arkitektkontoret tok hele interiør- og eksteriørpakken. Dermed opphevet man skillet mellom arkitekt og interiørarkitekt der sistnevnte mer eller mindre skal integrere løse elementer i en allerede gitt form. De ytre og indre former og volumer er løst innenfor en helhetlig arkitektonisk ramme med integrasjon av brukerutstyr og faste komponenter. De tre årstrinnene på skolen disponerer hvert sitt område med hver sin fargepallett.
- Planløsningen er forsøk på et svar på de pedagogiske retningslinjer en moderne ungdomsskole følger med åpne løsninger og prosjektbasert undervisning, sier sivilarkitekt Ola Helle hos Kristin Jarmund Arkitekter.
Former og farger er ikke bare en visuell opplevelse for en besøkende. Det meldes om at trivselen blant elevene har økt betydelig ved overgang fra den gamle skolen til nye, spreke omgivelser.
Knastegulv er "in"
Til gangarealer og plassrom er det valgt en mørk grå vinyl med lyse spetter som nøytral bakgrunn for de sterke fargeinnslagene. Belegget er fra Prestige-kolleksjonen til Polyflor Nordic og har en polyuretanforsterket overflate som hindrer flekker i å sette seg, samtidig som det letter vedlikeholdet.
I en del klasserom og auditorier er det brukt gummibelegg med kraftige effektfarger. Fargene er dels tatt opp i både vegger og tak. Man kommer derfor inn i det røde, det blå og det oransje rommet. Polyflor har også levert gummibelegget, og kolleksjonen med det noe aparte navnet Saarfloor Noppe består av 50x50 cm fliser.
På flyplasser og kjøkken
Gummigulv er ikke bare knastegulv, som er benyttet her på skolen. Det finnes også slette banevarer med spennende mønstringer i flere tykkelser.
Det er en stigende interesse for gummigulv både blant arkitekter og forbrukere. Tidligere var dette bare noe som lå på flyplasser og messehaller - nå finner vi det på kjøkkengulv og i entreer, i skoler, biblioteker, treningssentre og butikker
I tillegg til slitestyrken har belegget gode akustiske egenskaper, det er mykt å gå på - og egner seg godt i trapper i offentlige rom der det også kan redusere skader ved fallulykker.
Ikke bare svart
Gummibelegg trenger minimalt med vedlikehold. Ved første gangs rengjøring renses belegget for å bli kvitt parafinfett fra produksjonsprosessen. Deretter innskrenker det daglige vedlikeholdet seg til at vannbøtta tilsettes vaskepolish. Polishen legger seg som en beskyttende hinne på matte, slitte punkter.
De fleste forbinder gummi med en sortaktig masse, med assosiasjoner til bildekk. Ekte gummi, eller kautsjuk, utvinnes av melkesaften (lateks) i gummitrær. I dag brukes mye syntetisk gummi.
Et av tilsetningsstoffene for å gjøre gummi mer slitesterk er sot. Men også andre pigmenter kan tilsettes, og det er dette som skjer i produksjonen av gummigulv. Kolleksjonene inneholder både avdempede farger og sterke effektfarger.
Gummibelegg er diffusjonsåpent og må derfor ikke benyttes i bad eller våtrom.