5. Planlegg leggingen
Klikkparkett skal legges som flytende gulv. Det innebærer at det ikke skal festes til underlaget, og at det alltid må være en liten avstand mellom gulvet og rør, faste installasjoner, mot vegger, terskler og trapper. Fordi tre er et levende materiale, kan et parkettgulv utvide seg eller krympe avhengig av hvordan inneklimaet varierer i løpet av året.
– En generell tommelfingerregel er at det mellom veggen og parkettgulvet bør være minst 1 millimeter bevegelsesfuge per breddemeter gulv, dog minst 8-10 millimeter. Etter leggingen skjules bevegelsesfugen med en list, sokkel eller en mykfug, sier Øyvind Langelandsvik.
Parkettgulv skal ikke legges i for store sammenhengende flater. Store gulvarealer deles opp med en bevegelsesfuge som skjules under en T-list eller fugemasse. Ved bruk av fugemasse må man bruke en fugelist under fugemassen.
– Noen produsenter anbefaler maksimalt 10 breddemeter sammenhengende, andre 12, og lengder kortere enn 20 meter. Her er det altså viktig å sjekke anbefalingene fra produsenten, sier han.
Legg aldri parketten sammenhengende gjennom ulike rom, del også her opp med T-list. Tunge ovner, kjøkkeninnredninger og trapper skal ikke monteres oppå parketten, men stå direkte på undergulvet.
Er rommet kvadratisk bør parkettbordenes lengderetning gå parallelt med innfallende lys. Da synes skjøtene minst mulig. I lange og smale rom er det mest praktisk å legge bordene i rommets lengderetning. I ganger og korridorer skal bordene alltid legges i korridorens lengderetning.
Kortskjøtene på parkettbordene skal ligge forskjøvet i forhold til hverandre, minst 50 centimeter forhold til inntilliggende bordrad. Skjøtene skal også fordeles mest mulig jevnt slik at det ser tilfeldig ut. Selv om et rom har mål som gjør at det kun kan legges hele parkettlengder, skal det alltid legges inn kortskjøter i gulvet for å unngå at gulvet spenner seg.