IFI Logo

Hva er NCS-systemet?

Fargelære
Hva er NCS-systemet?
IFI.NO

IFI.NO
(Publisert )

Aktørene i fargebransjen har ett felles språk, NCS, (Natural Color System®). Ved hjelp av det kan fargene uttrykkes med en enkel formel satt sammen av tall og bokstaver, og enhver misforståelse er ryddet av veien.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

NCS-systemet ser enhver farge som en blanding av tre begreper, kulørthet, hvithet og sorthet. Når kulørtheten dominerer, er fargene kraftige og intense. Dominerer hvitheten, er de lyse og lette, dominerer sortheten, er de dunkle og dype. Koden som uttrykker fargen består av to ledd: det første uttrykker blandingsforholdet mellom kulør og sort/hvitt, det andre forteller hvilken kulør det handler om.

Fire grunnfarger gult, rødt, blått og grønt plassert med like avstander på en sirkel. Y står for gult, R for rødt, B for blått og G for grønt. Bokstavene finner du i andre ledd av fargekodene. Mellom ligger blandingsfargene: oransje mellom gult og rødt, fiolett mellom rødt og blått, blågrønt mellom blått og grønt og grønngult mellom grønt og gult. Nøyaktig hvilket blandingsforhold kuløren har forteller bokstav- og tallkombinasjonen som utgjør andre del av fargekoden. Her er de også markert utenfor fargesirkelen. Som eksempel velger vi oss en kode å knekke: 1040-B70G. Andre leddet her forteller at fargen er blå med 70% grønt I (turkis). Men vi vet ikke hvilken nyanse kuløren har, om den er knall turkis, lys pastell eller mørk og grålig. Til det trenger vi å knekke første leddet i koden. Merk deg: fargesirkelen uttrykker bare kuløren, ikke nyansen.

Nyansetriangelet gir et bilde av forholdet mellom sorthet, hvithet og kulør i en farge. Den første delen av fargekoden uttrykker dette blandingsforholdet. I koden angis først prosenttallet for sorthet, dernest for kulør. Resten opp til 100 % utgjøres av hvitt, men er overflødig å skrive. Er tallet for kulør høyt, får vi sterke signalfarger, er det lavt, får vi duse, neddempede farger. Er tallet for sorthet høyt, får vi mørke, grålige farger. Høy andel av hvitt gir lyse pastellfarger. Vi bruker det samme kode-eksemplet igjen: Bak tallet 1040 ser vi nå at det skjuler seg en lys, frisk farge med bare 10% sort og 40% kulør, de resterende 50% er hvitt. Merk deg: nyanse-triangelet uttrykker bare nyansen, ikke kuløren.

Sett de to delene av koden sammen: "1040-B70G" Det er jo ikke noe mystisk med det. Tvert imot blir farger til noe vi kan snakke om helt presist og konkret. Når du har knekket koden, kan du få det akkurat som du vil. Det fikser blandemaskinen og en fagperson med rette innstilling.

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Fargelære
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.