Følg disse tre tipsene når du skal pakke bort vinterdyna

Tekstil
Følg disse tre tipsene når du skal pakke bort vinterdyna
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Med vår og varmere netter kommer ofte sommerdynen frem fra skapet. Pass på å ikke skade vinterdynen når du pakker den bort, for mange oppbevarer den nemlig feil.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Hvordan bør jeg pakke bort vinterdyna for at den skal holde seg godt til neste sesong?

Sørg for at dyna er helt tørr før du legger den bort, og unngå både plastposer og vakuumpakking. Oppbevar den heller i en pustende tekstilpose. Da bevares både dunets spenst og dynas levetid.    
Annonse
IFI annons

Dundyner finnes i ulike varianter og kvaliteter, men alle har én ting til felles: De trenger godt vedlikehold for å holde seg i form. Tar du deg tid til riktig oppbevaring, kan dyna faktisk vare i mange år. Vi har snakket med Therese Haltuff, dunekspert hos Norsk Dun, om hva du absolutt bør unngå når vinterdyna skal legges bort for sesongen..

Sørg for at dyna er tørr

Dette gjelder ikke bare for de som er flinke og vasker dyna jevnlig. Selv om du sover med ideell temperatur på soverommet, har menneskekroppen for vane å svette litt om natten. De lærde strides, men mange er enige at vi kvitter oss med en halv liter væske i gjennomsnitt, om ikke mer.

– Luft dynen godt i tørt vær før den pakkes bort, og unngå direkte sollys, tipser Haltuff. Dette er fordi bomullstrekket kan bli såkalt forringet. Det vil si at det kan bli sprøtt eller morkent over tid.

Du kan for eksempel henge den ut på en klessnor i skyggen en dag det trekker litt i lufta, og er godt og varmt. Da tørker den godt tvers igjennom.

nærbilde av en dyne med  en sort bakgrunn.

TØRR: Før du pakker bort vinterdyna, må den være helt tørr. Heng den ut i skyggen på en varm og luftig dag – da tørker den gjennom uten at trekket skades av solen.    

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Ikke pakk dynen inn i plast

Dunets evne til å holde på luft er grunnen til at det isolerer så godt. Derfor er det viktig å bevare denne naturlige spensten.

– Dun er et naturmateriale og trives absolutt best når den pakkes i emballasje som «puster. På den måten bevares dunens naturlige spenst og dynen vil være like god når du tar den frem igjen til ny sesong, sier Haltuff.

Har du fortsatt den originale tekstilposen, er det det beste valget. Det viktigste er å styre unna tette plastposer og søppelsekker.

person rer opp en seng ved å riste på en dyne uten sengetrekk.

IKKE PLAST: Unngå plastposer og tette sekker – dundyner må oppbevares i poser som puster for å bevare spensten.    

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Unngå vakuumpakking og støvsuging

Videoer på sosiale medier viser vakuumpakkede dyner og klær som sparer plass – men dette bør du ikke prøve med en dundyne.

– Dersom du vakuumpakker dynen presses dunet sammen. Når dynen oppbevares vakuumpakket over tid vil dette skade dunets naturlige egenskaper og luftighet, og dunet forringes, understreker Haltuff.

– Støvsuging av dynen kan ødelegge trekket, og føre til at sømmer rives opp eller at selve trekket får rifter.

I tillegg kan støvsuging føre til at dunet klumper seg sammen inni trekket. Har du investert i en god dyne, er det lurt å ta vare på den – uten å bruke kraftige maskiner.

bilder av to dunfibre som ligger på et bord.

DUN: En av grunnene til at ordet «luft» går igjen så ofte, er at både andedun og gåsedun er mest luft. Det er noe av årsaken til de gode egenskapene.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Tips for daglig vedlikehold

1. Tilfør puten luft ved å gi den litt bank hver morgen.

2. Snu dynen når du står opp, så den siden som var mot kroppen nå ligger opp. Da tørker den fortere.

3. Heng sengetøyet ut – det trekker til seg frisk luft og kvitter seg med fukt.

4. Luft ut soverommet ved å åpne vinduet, så fukt slipper ut og luft sirkulerer.

flere dunputer stablet oppå hverandre

LUFT: Gi puten noen lette puff når du rer opp sengen om morgenen. Det hjelper med å tilføre luft, bevare fasongen og holde den frisk og luftig lenger.    

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Se video her


Les mer

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Tekstil
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.