Slik gjør du
1. Veggen må være helt ren før du begynner. Ujevnheter eller rifter sparkles og slipes.
2. Deretter påfører du lim på veggen i et jevnt og tynt lag med en langhåret malerrull. Bruk forlengerskaft så går det mye rakere! Spør din forhandler om hvilken type lim de anbefaler.
3. Deretter henges underlagsduken opp som en vanlig fibertapet. Bruk en tapetsletter til å stryke ut eventuelle luftbobler, og fjern limsøl med en våt svamp fortløpende. Les mer om tapetsering her på ifi.no.
4. La veggen stå i minst et døgn før du maler eller legger ny tapet.
Begrepsforvirring om armeringsduk
Når såkalte fagfolk snakker om armeringsduk, menes det ofte en tynn glassfiberduk. Denne duken brukes til å forsterke og beskytte veggens overflate, samtidig som at den skal holde skjøtene i veggplatene sammen. Med andre ord (og mange ulike betegnelser), betyr det at alle underlagsduker, glassfiberstrier, miljø- eller fibertapeter fungerer som armering for veggen. Det er tykkelsen på duken som avgjør hva slags beskyttelse og overflate en vil ha på veggen. I noen tilfeller hvor veggen har ekstra grov struktur, anbefales det å bruke et spesielt lim som lager et tykkere lag under duken, eller legge to lag med underlagsduk for å få en helt rett og slett vegg.
Vegg med spon- eller gipsplater som underlag
Det lønner seg å bruke armering for å beskytte veggen. Gipsplater har i utgangspunktet en slett overflate, men overflaten er ømfintlig for støtskader som lett oppstår under transport og montering. Sponplater har lett for å reise bust og få en ruglete overflate ved fukt og temperatursvingninger. For å få en slett vegg anbefales det å grunne sponplaten, for deretter å slipe ned fiberreisningen, før en legger armeringsduk over. Spesielt i skjøtene på veggplatene er armering viktig. Treet i bindingsverket beveger gips og sonplater, slik at veggene "lever" og endrer seg ut i fra fukt og temperatursvingninger i miljøet.
Fakta om underlagsduk
- Opasitet: Når folk i bransjen snakker om opasitet i forbindelse med tapet og maling, er det som regel dekningsevnen eller "ugjennomsiktighet" de mener.
- Underlagsduker har ulike navn som: Miljøtapet, Veggfornyeren, Leco-Dekk, FiberDec og Sparkel på rull.
- Underlagsdukene kommer i ulike kvaliteter, glassfiber, cellulose og polyester. I dag er det ikke alle som klør selv om de inneholder glassfiber.
- Noen av underlagsdukene kan bli relativt tunge og stive. Det kan lønne seg å være to når en skal gjøre jobben.
- Underlagsdukene har ulike kvaliteter og priser. Dukene måles i gram per kvadratmeter,
- Tykke underlagsduker suger mer maling. Ferdig grunnet underlagsduk suger mindre maling.
- Skal det tapetseres over underlagsduken, lønner det seg å grunne i samme farge som tapetet.
- Underlagsduker fås kjøpt der du finner tapet og maling for øvrig.