Underlagsduk
1. Begynn i et hjørne. Mål bredden på underlagsduken og tegn en loddrett strek på dukens bredde ut fra hjørnet som du kan følge ved montering. Underlagsduk er bredere enn en vanlig tapetrull, ofte 1 meter. Dette gjør at du ikke får skjøtene rett over hverandre.
2. Se til at veggen er tørr, ren og fri for støv. Påfør rikelig med vegglim ved hjelp av en god malerrull. Lim ikke hele veggen med én gang: forbered heller et mindre areal om gangen, slik at limet ikke tørker for tidlig. NB! Ikke vær gjerrig med limet - underlagsduk trenger mye lim for å feste godt til veggen.
Ved å bruke forlengerskaft på rullen sparer du både tid og ryggen din. Bruk pensel i hjørner og ved gulv- og vegglister. Svært sugende underlag må forlimes eller grunnes med egnet grunningsmaling. På blanke flater eller PVC skal våtromslim benyttes. Er underlaget veldig grovt og ruglete bør du gjøre et forsøk på et mindre areal. Velg en grovere underlagsduk eller smør på et tynt lag rullesparkel. (Les mer om dette her: Link til Lett og raskt med rullesparkel)
3. Heng opp den første høyden og følg nøye streken, slik at du får duken helt rett. NB! Les alltid bruksinstruksen. Noen ganger er det utsiden av rullen som skal festes til veggen, informasjon om dette følger i slike tilfeller med!
Bruk tapetsletter i plast eller tapetbørste til å stryke den ut og fjerne luftboblene. Begynn øverst og dra sletteren nedover og ut mot kantene, slik at luften presses ut.
Sett opp duken med skjæringsmonn ved gulv og tak.
Husk at underlagsduken kan inneholde glassfiber som ikke er særlig behagelig å få inn i huden. Bruk gjerne verneutstyr som arbeidshansker og støvmaske.
4. Skjær rent ved gulv og tak med en skarp tapetkniv. Hold gjerne en stålsparkel helt inntil listen, og skjær av overflødig duk.
5. Sett opp neste høyde kant i kant med den forrige. Slett ut og skjær rent.
6. Overflødig tapetlim ved tak, gulv og i skjøtene tørkes av med en lett fuktig svamp eller en klut.
7. Fortsett på den samme måten til veggen er dekket med underlagsduk. Underlagsduken bør ikke gå rundt hjørner. Avslutt heller pent når du kommer frem til hjørnet og begynn på ny på den andre veggen. (Se trinn 1.)
8. La limet tørke over natten før du setter opp tapetet.
Tapetsering
1. Før du begynner med tapetet, bør du sjekke at alle tapetrullene har det samme produksjonsnummeret. Det såkalte batch-nummeret finner du trykket på alle tapetesker og -ruller. Produkter med ulikt batch-nummer kan ha små nyanseforskjeller, men også små forskjeller blir godt synlig plassert side om side.
2. Mål tapetets bredde og marker loddlinjen for første høyde, på samme måte som i 1. etappe. Tapetet er smalere enn underlagsduken, slik at du unngår problemer med skjøter rett over hverandre.
3. Her har vi valgt et vinyltapet med fiberbakside som ikke trenger forliming eller fukting. Limet smøres direkte på veggen og påføres med fordel med malerrull.
Glem ikke forlengerskaft, men bruk pensel i hjørner og ved lister. Smør ikke en større flate du rekker å tapetsere før limet er tørket. Følg limprodusentens anvisninger vedrørende tørketider.
4. Sett opp første tapethøyde og følg nøye loddlinjen. Start øverst ved taket og fest tapetet med skjæringsmonn.
5. Tapetet vi har valgt har en flocket overflate. Derfor risikerer vi å skade tapetet om vi bruker en hard glatter i plast til å slette ut tapetet. Bruk i slike tilfeller heller en tapetbørste - eller som her en ren og tørr malerrull. Begynn rett under taket og arbeid nedover og fra midten ut mot kantene, slik at all luften presses ut.
6. Tørk av overflødig lim med våt svamp og lofri fille. Sørg for at svampen er ren ved å skylle den i en bøtte med lunkent vann. Bytt vann ofte. Limrester gir stygge flekker på utsiden av tapetet!
7. Bruk en skarp tapetkniv til å skjære rent ved gulv- og taklister.
8. Den andre tapetlengden settes opp på samme måte, kant i kant med den første. Bruk pensel for å påføre lim inntil den første tapethøyden.
9. Bruk svampen til å tørke lim i skjøtene mellom tapetlengdene.
10. Fortsett til hele veggen er tapetsert!