Rødfargens symbolverdi
Jernoxyd utgjør basen for den tradisjonelle rødfargen. Jordfargen var lysekte og lett å utvinne, enten fra oppvarmet myrmalm eller fra jern-og kopperindustrien. Pigmentet har et spekter av røde nyanser fra brunrød til gulaktig rød, ettersom hvor det ble produsert. Derav navn som Rørosrød og Trønderrød, eller Falurød som har fått så stor symbolverdi hos søta bror med "stugromantikken". Mest vanlig er betegnelsene engelsk rød, venetiansk rød, dodenkopf eller kaput mortum. I dag produseres jernoxyd også kunstig.
Rødfargens vedvarende popularitet i Norden henger muligens sammen med dens symbolske betydning gjennom historien. Rødt er jo blodets farge, og er forbundet med glede, erotikk og styrke, men også med opprør. Den svenske kunstkritikeren August Brunius beskrev det slik: "Det rõda kan fattas som en folklynnets energiska protest mot de stora skogarnas mörka grönska och de grå vidderna og klimaets långa hårdhet og korta värme -enformigheten, vildskogsmelankolien, kölden, tystnaden, folkfattigdomen i det svenska landet."
Vi kjenner oss vel igjen i dette?
Den røde stua lever ennå godt i folks bevissthet, og i våre byer finnes rødfargen mellom resten av regnbuens farger, nå med moderne pigmenters lyskraft. Jordfargen Siena har imidlertid voksende popularitet, man henter til stadighet de varmrøde italienske vegger hjem til det kalde nord. Rødt er vel dessuten den fargen som står seg best mot den hvite snøen?