Varme farger trenger en kjølig kontrast

Fargelære
Varme farger trenger en kjølig kontrast
Bjørg Owren

Bjørg Owren
Oppdatert (Publisert )

Nå som de varme fargene og matte overflatene dominerer interiørbildet, må vi slå vi et slag for de kjølige kontrastene.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

For mye eller for lite er sjelden bra. Slik er det også når vi innreder med varme farger og lune materialer. En overdose varmt kan fort bli resultatet når motebildet er fullt av varme nyanser og matte flater, og vi som skriver om interiør fyller spaltene med mye snakk om at nå skal det være lunt, mykt, varmt og taktilt.

Unngå at det gror

Utfordringen er å stoppe i tide, og tilføre akkurat passe mengde kontrast slik at det ikke «gror igjen» eller blir «for lummert».

Interiørdesigner Ellen Skifjeld liker godt den varme trenden. Men kommer med et obs-varsel. Der hun før måtte snakke opp «noe tørt og varmt» for å få liv i et lyst interiør, må hun nå forklare kundene at «blankt og kaldt» er nødvendig kontrast til de varme tonene.

– Når alle fargene er like dempet eller støvete og alle flatene er matte, blir interiøret «tørt» og livløst, advarer hun.

Palett med varm basis

BASIS: Parkett, fargeprøve til vegg, lin til sofa og i grå/beige. Varme toner som er lette å like og lette å bruke. En fin basis som kan lives opp med kontraster. (Foto: Bjørg Owren/ifi...

Tapet som kontrast

TAPET SOM KONTRAST: Det er lite som skal til for å få litt mer liv i paletten. Tapetet tilfører litt tyngde, er blankere og svakt mønstret. Uttrykket er fortsatt rolig. Tapet: Intreieur/Casam...

Inn med en dæsj kontrast

– For å få liv i en slik palett må det inn noe «blankt». Eller større variasjon i fargestyrke. Opp og ned i toner, sier den erfarne interiørdesigneren.

Skifjell synes mye av det som vises i interiørmagasinene nå mangler trøkk og kontraster, og mye mangler personlighet.  

– Alt blir likt. Det må være noe som roper litt. Kontrasten kan også skapes ved større forskjell i lys-mørkhet, eller en liten dæsj kontrastfarge. Det trenger ikke være mye, men såpass at luften blir friskere, mener Skifjeld.

Skap kontrast med tekstur

TEKSTUR: Med større spenn mellom lyst og mørkt, og variasjon i tekstur, får paletten liv og vi er langt unna sirkus. Tekstiler fra Green Apple. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Blå kontrast til varme farger

BLÅ KONTRAST: Med blå kontraster til den grå/beige basisen virker helheten luftigere og svalere. Tekstilene er fra Green Apple. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Lite som skal til

Kine Angelo, interiørarkitekt og forsker ved NTNU, mener også det er viktig med kontraster.

– Når det gjelder kontraster generelt, så er det aldri bra med verken for mye eller for lite kontrast/stimuli i synsfeltet. Det gjelder også varm/kald-kontrasten, sier hun.

Hun er enig i at det kan bli for ensformig med for mye varme farger.

– Men det er lite som skal til for å endre uttrykket. En gråblå (kjølig) pute og litt grønt kan gjøre den store forskjellen, slik at det ikke tipper over, sier hun.

Blågrå kontrastfarger

BLÅGRÅTT: Marmor, glass og blågrått er kjølige kontraster mot den varme fargen på veggen. Kombinasjonen av harde flater og enkle former bidrar til å dempe «temeraturen&...

Utsikt og lys fra vinduet svaler

Angelo peker også på at i et rom med store vinduer tåles det mer varme farger enn der det er små/få vinduer.

– Utsikten fra et stort stuevindu vil tilføre kalde farger fra omgivelsene utenfor – fra himmel, trær, gress, asfalt, osv. Dermed vil et rom som fortoner seg ensformig på et bilde i realiteten være mer flerfoldig, sier hun.

Varme farger og kontraster

BALANSE: Mye varme med Heart Wood, årets farge fra Norsjö. Det kunne blitt litt ensformig med nesten bare varme farger, men lyset fra vinduet, den gråblå puten og den lille grønne kvasten...

Tommelfingerregel

En annen utfordring med de varme fargene er at de ikke gjør underverker for romligheten.

– Tommelfingerregelen er at man skaper romlighet ved at de varme fargene kommer mot deg og de kalde fargene trekker seg tilbake, sier Angelo.

Hun viser til naturen der bergene blåner; dess mer de blåner, dess lengre vekk er de. Dette grepet brukes av kunstnere for å skape perspektiv. Eksempelvis, Mona Lisa med varme hudfarger foran, og kalde farger i landskapet bak som skaper dybde.

Lintapet

TEKSTUR: Lintapet gir liv og lunhet i rommet nærmest uansett farge. Bildet, stol i sort lær og lampen i kobber og sortlakkert metall er stramme kontraster til den taktile veggen. (Foto: Green Apple)

Naturlig med grønt

– Så med noen velvalgte kalde innslag, kan man skape mer dybde i et rom og gjøre det litt mer spennende og variert, sier Kine Angelo.

Hun avslutter med å minne om at det er hyper-trendy for tiden med planter, spesielt sukkulenter og kaktuser med blågrønne blad.

– Det er nok ikke tilfeldig at den moten dukker opp sammen med de matte og varme interiørfargene. Noen «dæsjer» kjølig kontrast må til for å få liv i de lune interiørene, sier hun.

Kontrast med grønne planter

GRØNN KONTRAST: Sukulenter, kaktus og andre grønne planter gir god kontrast til varme farger. (Foto: Jim Hensley/Oslo Design Fair)

Foto: Jim Hensley

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Fargelære
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.