IFI Logo

Tradisjonen tro med linoljemaling

Maling/beis på trehus
Tradisjonen tro med linoljemaling
Chera Westman

Chera Westman
(oppdatert )(Publisert )

Linoljemaling er den mest tradisjonelle av de ulike behandlingene for trefasader. Malingen gir god vedheft mot underlaget og langvarig beskyttelse av treverket.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Linoljen i malingen trekker inn i underlaget og forhindrer at regnvann fukter opp treverket. Det gjør at råtebeskyttelsen blir meget god.

Linoljemalinger med ekstra høy tørrgehalt inneholder ingen løsemidler. Dette innebærer at svært lite av det du legger på fordamper. Malingfilmen er elastisk, slik at det sjelden dannes sprekker.

– Når du maler med linoljemaling, må du bruke pensler med naturbust. Malingen skal strykes tynt, slik at den ikke blir skinntørr før den er herdet, sier Johnny Spangen, innehaver av Miljømal AS, som er spesialisert på naturmalinger, linoljemalinger og produkter for nye og gamle trehus.

 

 

Johnny Spangen, Miljømal

TRADISJONELL: Johnny Spangen driver butikken Miljømal, som fører naturmalinger og linoljemalinger, samt tapeter og andre produkter for nye og gamle hus. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Påføre linoljemaling

MALES TYNT: Linoljemaling skal strykes ut tynt, og til det er en stiv naturbustpensel best egnet. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Stiv bust

Naturbusten er stivere enn syntetisk bust, og klarer derfor å stryke ut linoljemalingen tynt nok. Maling og grunning skal påføres i tynne sjikt, der 1 liter maling er nok til 10 – 15 kvadratmeter. Busten tar også opp mer maling fra boksen når du dypper.

– Naturbusten blir mykere etter hvert som penselen brukes og busten slites. Da blir den etter hvert litt lettere å jobbe med. Penslene holder lenge og skal arbeides inn, sier han.

Man bruker samme pensler til grunning som til mellomstrøk og toppstrøk.

På nytt og bart treverk påføres grunning i ett strøk til porene er mettet, og underlaget ikke trekker mer. Deretter påføres mellomstrøk og ett strøk toppstrøksmaling. En tidligere malt flate som er blitt kraftig slitt, kan kreve påføring av to mellomstrøk og ett toppstrøk.

– Wibo Linoljegrunning er lite fet, og trekker godt inn, mens toppstrøket er veldig fet og lager en hard overflate som holder lenge, sier Spangen. 

Overmalbar neste dag

Linoljemaling tørker ved oksidasjon i kontakt med luften og bruker lengre tid enn akrylmalinger på å gjennomherde. Allikevel er den malte eller grunnede flaten overmalbar etter et døgn ved normale klimaforhold. Er det kjølig i luften eller høy luftfuktighet vil det kunne ta lengre tid.

– Du kjenner godt på overflaten om den er overmalbar. Det går fint å male hvis første strøk føles tørt eller litt klebrig. Smitter malingen over på fingrene, må den få mer tid til å tørke, sier han.

LES OGSÅ: Maler med miljøargumenter.

Linoljemaling ingredienser

LINOLJE: Linoljemaling består av naturlige ingredienser. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Kan forsterkes

Hvor lenge en linoljemalt fasade holder, er blant annet avhengig av vær og vind, beliggenhet og kvaliteten på treverket, men vedlikeholdsintervaller mellom 8-15 år for en syd- og vestfasade, og 15- 20 år for en nord- eller østvendt fasade vil være oppnåelig for nytt treverk som blir behandlet på anbefalt måte.

– I kystnære strøk der saltvann kan sprute på fasaden, kan toppstrøket forsterkes med litt ferniss, en linoljelakk som forlenger levetiden ytterligere, sier Spangen.

Normalt vedlikehold medfører å spyle eller vaske lett årlig. 

LES OGSÅ: Derfor velger vi fasademaling.

Dette inneholder Wibo linoljemaling

Bindemiddel: Kaldpresset tysk linolje, standolje

Hvit pigment: Titandioksid

Filmdannende middel: Sinkoksid

Fyllstoff: Kritt, Sjøhesten kritt

Pigmenter

 

Wibo Färg

Malingprodusenten Wibo Färg ble startet i 1986 av Rolf Hansen i Göteborg, og drives i dag av hans sønn.  Gründeren startet som malerlærling på 30-tallet og arbeidet seg opp til malermester. På 40-tallet begynte han å lage egen maling som han leverte til lokale malerbedrifter. Etter hvert vokste produksjonen til en moderne malingfabrikk som på 70-tallet ble solgt.

Rolf Hansen fant da frem sine gamle resepter på linoljemaling av høy kvalitet, uten tilsats av terpentin eller white-spirit. Disse resepter ble fundamentet i Wibo Färg som fortsatt i dag produserer linoljemaling for både utvendig og innvendig bruk etter godt utprøvde oppskrifter. 

Mer informasjon:

Miljømal AS

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Maling/beis på trehus
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.