Fakta: WIBO LINOLJEMALINGER
Wibo Färg AB ble startet av Rolf Hansen da han i 1986 ble pensjonist, etter å ha jobbet 20 år som maler og 40 som malingprodusent sammen med en kompanjong i selskapet Westcoast, som blant laget pigmenterte oljebeiser for trehus. I dag eies og drives selskapet av daglig leder Dan Hansen.
LINOLJEMALINGENS EGENSKAPER:
God inntrenging.
God vedheft på de fleste underlag.
Høy tørrgehalt.
Tørker gjennom oksidasjon med luftens syre.
Med alderen forvitrer overflaten og malingen kritter. Det såkalte offersjiktet vaskes vekk av regn eller ved fasadevask.
Wibo Färg lager malinger basert på rene linoljer.
Oljen som utvinnes fra linfrøet (kaldpresset linolje) vakuumkokes ved 285 °C.
Til utendørsprodukter blandes kokt linolje med standolje og tilsettes sink som gjør at de malte flatene ikke angripes av svertesopp. Linoljemaling for innendørs bruk inneholder ikke standolje.
Malingene brekkes med rene jordpigmenter og brente pigmenter til de fleste farger.
Malingsystemet for utendørs bruk er bygd opp av tre ulike produkter: lite fet grunning, mellomfet mellomstrøk og fett toppstrøk. På nytt tre påføres grunning, to mellomstrøk og ett toppstrøk.
En linoljemalt fasade skal vaskes hvert tredje til femte år eller oftere, og overmales når overflaten er nedslitt etter 15-20 år med normalt vedlikehold. Det kan være mulig å vaske frem glans igjen i en krittende fasade.
Linoljemaling for innendørs bruk bygges opp av grunning, og toppstrøk i enten 40- eller 80-glans. Wibo fører også en gulvmaling i 60-glans. Til den brukes den samme grunningen som til vanlig innendørs linoljemaling.
Wibo har også en emulsjonsmaling for slette vegger. Den er bygd opp av linoljeforsterket limfarge. Linoljemaling er ofte et foretrukket valg på høvlet kledning, eldre hus og ved bygningsantikvariske malearbeider, men malingene fungerer også på ru kledning. Alt av treverk og innredninger kan males.
– Vi får mye skryt for at Wibos malinger er lette å jobbe med. Det er viktig å få strekt malingen langt nok, den skal ikke legges på for tykt, sier Johnny Spangen.
Linoljemaling har ingen aromatiske løsemidler som skal fordampe. Malingen tørker ved at den oksiderer i kontakt med luft, og skal derfor påføres tynt. Ved påføring av linoljemaling brukes naturbustpensler. Den stivere busten strekker malingen lengre, og gjør at man ikke påfører så tykt at malingen skinntørker.
– En tørr sommerdag kan man male ett strøk om dagen. Også inne tørker malingen raskt, sier han.