Slik bytter du silikonfugene på badet

Lim, fug, kjemikalier
Slik bytter du silikonfugene på badet
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Oppdatert (Publisert )

Silikon har som de fleste andre materialer en gitt levetid og må til slutt byttes. Når det er, avhenger av hvordan de har blitt behandlet. Høy luftfuktighet og sterke rengjøringsmidler er med på å redusere levetiden til silikonet.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

De aller fleste har nok noen silikonfuger på badet som har sett bedre dager, og da kan de fornyes. I denne videoen viser Stig Arild Lunde hos Bostik hvordan du påfører og glatter ut en ny silikonfug. Han kommer også med tre tips til hva du bør gjøre for at silikonfugene skal leve lenger.

Forarbeid

I en tidligere artikkelhar vi vist hvordan du fjerner den gamle fugen og rengjør stedet grundig.

Noen fugemasser er vanskeligere å arbeide med enn andre, og Lunde mener det derfor er fint å bruke tid på å finne en fugepistol som gjør jobben enklere.

 

–Det finnes mange forskjellige typer fugepistoler, i denne videoen bruker vi en fugepistol fra proffmarkedet som du også kan få tak i som privatperson. Fordelen med denne pistolen er at den har forskjellig type trykk avhengig av hvilken fugemasse du bruker. Silikon og akryl er relativt lette produkter, så da kan du bruke en enklere fugepistol om du ikke har muligheten til å få tak i en som er egnet for proffen, sier han.

proff fugepistol

FUGEPISTOL: – Fordelen med en proff fugepistol er at den har forskjellig type trykk avhengig av hvilken fugemasse du bruker. Da blir det enklere å påføre fugemassen, sier Lunde.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Påføring

Når patronen er åpnet og spissen er kuttet er det på tide å påføre fugemassen der vi skal fuge. Grunnen til at du kutter spissen med en vinkel er for å få en enklere påføring av fugemassen.

 

– Det er mye enklere å føre fugepistolen når du har vinkel på spissen. Det er viktig at du bruker nok fugemasse for at resultatet skal bli bra, overflødig masse tørker du bort etterpå når du skal glatte ut fugen. Om du ser at du har hatt på for lite så går det fint å gå tilbake å påføre mer, men det er det viktig å gjøre før fugemassen skinnherder på overflaten. Venter du for lenge kan det være vanskeligere å få glattet ut fugemassen. Vi anbefaler derfor å ikke legge på for lange strenger om gangen, slik du rekker å glatte ut produktet før det herder, sier Stig Arild Lunde.

fugemasse, silikon

RIKELIG MED FUGEMASSE: – Om du ser at du har hatt på for lite fugemasse, så går det fint å gå tilbake å påføre mer, men det er viktig å gjøre før fugemassen skinnherder på overflaten, sier Lunde.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Glatting

Det kan være fristende å bruke fingeren og dyppe den i litt vann blandet med oppvaskmiddel når du skal glatte ut fugemassen. Lunde mener det kan virke mot sin hensikt og anbefaler derfor at du også her bruker produkter som er egnet til jobben.

– Veldig mange bruker vaskemidler som Zalo, Sun et cetera, men utfordringene med disse produktene er at du tilfører noen stoffer til fugemassen som begynner å forringe produktet. Bruker du egnede produkter så slipper du det. Du får spesialsåper som er helt pH-nøytrale hos de fleste leverandører som leverer fugemasser. Med disse produktene slipper du å skade omgivelsene og produktet som skal påføres. Før du påfører spesialsåpen er det viktig å riste godt for å blande innholdet, sier han.

pH-nøytralt glattemiddel

EGNET PRODUKT: Ved å bruke en egnet og pH-nøytral spesialsåpe unngår du å tilføre fettstoffer til fugen. Fettstoffer gjør at fugen kan forringes. 

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

 – Spray rikelig med glattemiddel over fugen. For å dra ut fugen anbefales det å bruke en fugeglatter. Den gjør at det er mulig å få flere typer utseende på fugen din alt etter hvordan du ønsker den skal se ut. Dra over med glatteverktøyet og tørk av overflødig fugemasse på en fille, eller litt papir. Du kan dra over med fingeren, men med en gang du bruker fingeren så kan du ende opp med å tilføre urenheter til fugemassen som vil påvirke den negativt, legger Lunde til.

glattemiddel

GLATTEMIDDEL: For å få en fin fug og best mulig sluttresultat, spray glattemiddelet over fugemassen før du drar den utover med et glatteverktøy.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no


fugeglatter, verktøy

FUGEGLATTER: – For å dra ut fugen anbefales det å bruke en fugeglatter. Verktøyet gjør at det er mulig å få flere typer utseende på fugen alt etter hvordan du ønsker den skal se ut, sier Lunde.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

3 vanlige utfordringer med silikonfuger

Silikonfuger på baderom kan etter en tid misfarges, få svertesopp eller lignende. Her er tre tips som Stig Arild Lunde mener kan forlenge livet på silikonfugene dine.

1. Juster luftfuktigheten

– Luftfuktigheten og fukten i rommet kan påvirke fugen. Har du dårlig ventilasjon så bruk døren, bruk vinduet og få ut fukten raskest mulig, sier han.

2. Bruk milde rengjøringsmidler

– Veldig mange bruker sterke rengjøringsmidler når de skal vaske badet som kan gi utfordringer for fugen, sier han.

3.  Bytt ut gamle fuger

 

– En fugemasse og en fug har en gitt levetid og må til slutt byttes ut. Så frisk opp badet ditt med nye fuger, avslutter Lunde. 

silikonfug

FIN FUG: – Det er ikke så mye som skal til for å få en ny og fin silikonfug, men riktig produkt og verktøy er essensielt for å få et fint sluttresultat, sier Lunde.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Les mer

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Lim, fug, kjemikalier
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.