IFI Logo

Skap stilhistorie på veggen

Trender
Skap stilhistorie på veggen
IFI.NO

IFI.NO
(oppdatert )(Publisert )

Har du lagt merke til de vågale kombinasjonene i klær: knallrøde bukser sammen med en blå genser, og så en grønn vest over det? Å sette sterke farger opp mot hverandre kan du også gjøre i et rom.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Er du glad i farger, så lek deg med å fargelegge ruter på en vegg! «Colourblocking» er tilbake som trend.

Lek deg med primærfargene

Hvit vegg, og sorte ruter fargelagt med elementærfargene gult, blått og rødt er gjerne det vi forbinder med «Colourblocking». Blokkrutene har sitt utspring fra den kjente arkitekten Piet Mondrians videreførelse av kubismen.

Mange kunstnere har kopiert Mondrian i mange varianter.

– På 80-tallet hadde vi den androgyne stilen med brede skuldre, som gav et «firkantet» utseende. «Colourblocking» går ut på å tilsette basefargene svart og hvitt, med sterke farger i mønstringen. Det viser en frekkhet og djervhet, sier fargedesigner i Nordsjö, Tale Henningsen.

Hun oppfordrer til å leke seg med primæruttrykket.

– Men man står fritt til å bruke andre farger også. Det er mye morsomt man kan gjøre innenfor dette. Maler du veggen hvit, kan du male en svart firkant, og så lime på et tøft tapet. Da blir det nesten som et bilde på veggen, sier hun.

Lek deg med primærfargene

Nordsjö har fulgt trenden med "colourblocking" ved hjelp av maskeringstape.

Rene linjer

Piet Mondrian var en nederlandsk kunstner. Verkene kalte han «komposisjoner», og de bestod av rektangulære former av rødt, gult, blått eller svart, skilt fra hverandre av tynne, svarte linjer. Opp gjennom årene, har man sett hans fargekombinasjoner på klær.

Nå har inspirasjonen igjen blitt tatt opp, også innen interiør.

– Kubismen handler om å dyrke det rene, og leke seg med det moderne og funksjonelle uttrykket. Det er morsomt å se at det dukker opp på maling eller tapet, sier Henningsen.

Fargedesigneren i Nordsjö understreker at man selv kan velge hvordan man vil ha det.

– Det kan for eksempel være sort-hvitt ruter i stedet for svarte streker. Eller en kan velge røde ruter eller hva det måtte være. Bare fantasien setter begrensninger for hvor mye som skal fargelegges og hvor tykke strekene skal være. En kan male, eller velge å bruke fliser også. Mange flisleverandører leker seg med dette, tipser hun.

Designhistorie i hver rute

Fargedesigneren har sett veldig mye av blokkruter i utlandet, det har blitt mye brukt på vesker og sko. Men hun har også sett det mye på blyglassvinduer. Denne inspirasjonen kommer fra en annen foregangsperson for «colourblocking».

Frank Lloyd Wrights design kan minne om Mondrians, og kommer fra samme stilperiode, men han har med fargelagte sirkler som bryter i mønsteret og gir det en mer organisk form.

– Han hadde et fokus på vakre vinduer. Men han er også veldig kjent for Fallingwater fra 1936 som han tegnet. Huset har en renskåren stil, rektangulære etasjer, og er delvis bygget over en foss. Dessuten har den kjente stolen hans «Origami» et uttrykk som har inspirert «colourblocking», forteller hun.

Henningsen tror dette fargesterke og lekne uttrykket med fargelagte rektangler passer best til en fondvegg eller barnerom.

– Det er et veldig moderne uttrykk. Se til at tilbehøret passer stilen før du setter i gang. Uttrykket må passe til de rette elementene og ha riktige farger, råder hun.

SLIK GJØR DU DET:

1.) Mal veggen hvit.

2.) Velg om du skal ha horisontale eller vertikale striper. Vatre opp. 

3.) Nå lager du rektangel: Sett på teip på hver side av ytterstreken til rektangelet.

4.) Ta frem hvitmalingen igjen, og mett teipen med denne fargen. Dette for å unngå at den sorte malingen kryper under teipen, og ut på den andre siden.  Vent til malingen har tørket.

5.) Mal så for eksempel sort mellom de to teipbitene. Da får du en rettvinklet firkant. Du trenger ikke mye maling. Deretter riv av teipen.

6.) Mal ruten med en sterk farge, eller annen farge du ønsker. Mal forsiktig inntil den sorte streken så den bevarer den rette linjen. Dette er litt pirkearbeid!

7.) Gjør det samme igjen om du skal ha flere blokkruter.

8.) Ferdig!

For mer informasjon:

www.nordsjo.no

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Trender
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.