Miljøfarlige og selvrensende malinger
- Tidligere var maling tilsatt bly, tinnforbindelser eller kvikksølv for å holde skadelige mikroorganismer unna husveggene. Dette er for lengst forbudt. Endrede miljøkrav stiller strenge krav til hva man får lov å ha av fungicider i malingen for å hindre sopp og algevekst. Men vi har sett at kvaliteten på fungicidene i kombinasjonen med bindemidlene gir en del høykvalitetsmalinger bedre resistens overfor mikroorganismer enn andre produkter.
- En annen ting er at malingene tidligere forvitret langt mer. De hadde dermed en slags selvrensende effekt. Nå skal malingen holde på både farge og glans over tid, hvilket betyr at den selvrensende effekten mer eller mindre er borte.
Mørke malinger bedre enn lyse
- Du nevnte at også fargen er avgjørende?
- Ja, en ting er at svertesopp synes bedre på lyse enn på mørke hus, en annen ting er overflatetemperaturen. Et solbelyst hvitt hus vil aldri få høyere overflatetemperatur enn rundt 35 grader C. Dette kan soppen leve med. Men jo mørkere huset er, dess høyere blir temperaturen. Et sort hus kan få en overflatetemperatur på 70-80 grader. Dette blir litt for hett for soppen.
Vask huset
- Har du et godt råd til hus- og hytteeiere med sopp-problemer?
- Vask huset hvert år om du vil ha et pent hus. Tidligere maste vi om viktigheten av grunning. Det har etter hvert folk forstått. Nå må vi ut med et nytt budskap: Vask huset!
- Kanskje blir det ikke så vanskelig. Fokuset på klimaendringene i mediene har generelt gjort folk mer oppmerksomme på hva som skjer - og at det ikke nødvendigvis er malingen som er problemet, slutter Per Lund Nielsen.