IFI Logo

Sånn bruker du en malingfjerner

Oppussing av møbler
Sånn bruker du en malingfjerner
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
(oppdatert )(Publisert )

Har du en et gammelt bord, eller kanskje en trappestol du ønsker å pusse opp? Da kan det være smart å dra over med en malingfjerner for å få bort den gamle malingen slik du slipper den verste slipejobben. Her er fire tips til hvordan du lykkes.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Med en malingfjerner slipper du unna den verste slipejobben før du kan sette i gang med å behandle overflaten. Prosessen er relativt enkel og fungerer på store og små flater. Fra fjerning av bunnstoff på båt til fornyelse av møbler som skal pusses opp. I denne artikkelen viser Øyvind Lillebergen hos Krefting hvordan du gjør det.

1. Forberedelser

  • Får du starter, er det viktig at du tar på deg et par med hansker. Jobb også i et godt ventilert rom. God HMS er viktig når du skal jobbe med sterke kjemikaler.

 

 

– En malingfjerner for treverk er en kjemisk måte å få fjernet maling fra overflater på. Den funker på de aller fleste typer maling. Malingfjerneren er en gel og er derfor veldig enkel å jobbe med, sier Lillebergen.

tripp trapp stol

TRIPP TRAPP: Har du en gammel og slitt tripp trapp stol så er en malingfjerner perfekt for å få bort gammel maling før du påfører en ny overflatebehandling. Da slipper du ogs&arin...

Foto: Chera Westman/ifi.no

2. Påfør malingfjerner

  • Bruk en pensel til å påføre et minimum to millimeter tykt lag med malingfjerner. Prosessen kan gjentas flere ganger om det er nødvendig.
  • Etter få minutter vil du se at malingfilmen begynner å krakelere – altså at det begynner å boble på overflaten.

 

– Noen ganger kan det være behov for lengre virketid, da kan man for eksempel dekke til overflaten med plastfolie etter påføring slik at dette forsinker fordampingen og effekten varer lenger. Enkelte lakk og malingtyper kan behøve lengre virketid, sier Lillebergen.

Malingfjerner påføres

MALINGFJERNER: Malingfjerneren påføres med en pensel. Laget med malingfjerner bør være på minimum to millimeter. Gjenta prosessen flere ganger om nødvendig.

Foto: Chera Westman/ifi.no

3. Skrap av

  • Når malingfjerneren har fått stått og virket i cirka 30 minutter, kan du begynne å skrape bort malingen. Den har nå fått en tykk og seig konsistens.
  • Bruk et egnet skrapeverktøy, for eksempel en stålsparkel for å få fjernet malingen. Tørk av på en tørkefille som du har lett tilgjengelig.
  • Gjenta behandlingen om det fortsatt er maling igjen. Malingfjerneren er vannløselig, og verktøyet kan vaskes i vann. Det er ingen krav til nøytralisering av overflaten før neste trinn.

 

 

 

– Etter du har fått bort malingen vil du nok se at noe av fargepigmentene fra malingen har trukket inn treverket, dette fikser du med å slipe lett over med et slipepapir med en grovhet på 120. Tørk deretter av støvet med en mikrofiberklut før du går videre, sier Øyvind Lillebergen.

malingsfjerner

KRAKELERER: Få minutter etter du har påført malingfjerner vil du se at overflaten begynner å boble. Enkelte lakk og malingtyper kan behøve lengre virketid før du begynner å...

Foto: Chera Westman/ifi.no

4. Beis og lakk

  • Om du velger å gå for en mørk farge når du skal beise så trenger du ikke å pusse ned absolutt alt. Velger du en lysere farge på beisen er det viktigere at du bruker med tid på å slipe bort alt av fargepigmenter som har trukket dypt inn i treverket.
  • Før du setter i gang med behandlingen, rør godt i både beisen og lakken for å blande innholdet godt.

 

 

– Det er viktig å tørke av overflødig beis etter påføring. Beis skal trekke ned i treverket og ikke tørke på overflaten. Trestrukturen kommer også til synet og gjør overflaten levende. Når beisen har tørket kan du påføre et lag med klarlakk slik at beisen er bedre beskyttet mot slitasje, avslutter Lillebergen.

beis og lakk

BEIS OG LAKK: Når beisen har tørket kan du påføre et lag med klarlakk slik at beisen er bedre beskyttet mot slitasje.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Flekkmaling på Tiktok - del 1

@fargetv Per fra Nordsjö er tilbake, denne gangen skal vi se på flekking av kledning 🏡 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #nordsjø #flekkekledning #male #malermester ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Flekkmaling på Tiktok - del 2

@fargetv Svarer @neutriny slipe før maling! Per fra Nordsjö viser 👌🏻 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #flekkekledning #nordsjø #pusseopp ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Flekkmaling på Tiktok - del 3

@fargetv Da er vi straks over på de litt mer morsomme tingene! Per fra Nordsjö viser hvordan du fjerner gråtre og sjekker fuktigheten i treverket. #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #nordsjo #flekkekledning #fasade #huseier #hussjekken #gjørdetselv ♬ Aesthetic - Tollan Kim
@fargetv Malingsfjerner! 😄 Et genialt produkt hvis du har noe å pusse opp. Her har vi en malt, turkis Tripp Trapp stol kjøpt brukt. Øyvind fra Krefting skulle gjerne hatt den beiset mørk så den passer inn i spisestua, med treverkets egen struktur skinnende igjennom. Så da må vi fjerne malingen! Det kan spare deg for mye pussing å bruke dette først, spesielt hvis du har mange kriker og kroker på treverket. Denne malingsfjerneren er fra Duxola, og fjerner maling - men også epoxy, lakk, sparkelmasse, limrester mm. Den misfarger ikke tre, glass, stein, metall eller plast, og inneholder ikke miljøskadelige stoffer. Det kan være praktisk å bruke hansker så du slipper å få kliss på fingrene, men ikke nødvendig ☺️ Følg med når vi fortsetter å pusse opp barnestolen! #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #malingsfjerner #malingfjerner #tripptrappstol #diy #gjørdetselv #tipsogtriks #duxola #krefting ♬ original sound - &lt3
@fargetv Svarer @Victoria Grøtting Når malingen er fjernet, er neste steg å pusse ned! 😄 Har man en mørk beis kan man komme unna med å ikke pusse ned absolutt alt, men det må man hvis man vil ha en lysere farge - og misfargingen tydelig 😊 Øyvind fra Krefting ville ha en mørk stol, og bruker Grafittsvart fra Herdins. Gni av overflødig farge med papir, så kommer treverket flott frem! 🌚 Oppå der igjen bruker han en halvmatt beis, som forsegler treverket og gjør det motstandsdyktig mot bruk og rengjøring - som er praktisk med barn 😅 Vi hadde ikke tid til å pusse opp hele stolen da vi filmet, men det er akkurat samme fremgangsmåte på resten 🙏🏻 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #tripptrapp #krefting #herdins #gjørdetselv #diy #tipsogtriks #møbel #oppussing ♬ original sound - &lt3

Partner lenker

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Oppussing av møbler
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.