Begrepet allroom kom til Norge da man ikke lenger bare laget mat og spiste på kjøkkenet, de voksne skulle på nettet i kjøkkenkroken og barna skulle gjøre lekser ved spisebordet. Nå er baderommet i ferd med å overta allroomfunksjonen, skal vi tro interiørarkitekt Åse Imseth. Hun forteller om kunder som mer enn gjerne river ned kjellervegger mellom badstue, sportsbod og vaskerom for å lage drømmebadet - og det skal være stort. - Vi har dårlig samvittighet overfor barna våre. Når vi endelig har litt tid sammen på ettermiddag og barnet skal i badekaret, vil vi voksne være i samme rommet, forklarer hun. - Badet er blitt familiens nye koserom og også arbeidsrom hvor strykebrettet har sin naturlige plass.
Stort og komfortabelt
Også den eldre generasjonen ønsker større bad. Ikke for å kunne samle flere personer, men for komfortens skyld. - De vil både ha separat badekar og dusj - og dusjrommet skal være romslige. Standardkabinettene er ikke så aktuelle lenger - nå skal dusjplassen måle 1 m x 1,20 slik at det er plass til en krakk i dusjen. Også de nedfelte servantene skal være større.
Imseth erfarer at også barnefamiliene ønsker større dusjrom, det er et poeng for mange at voksen og barn skal kunne dusje sammen. Men 80-tallets mote med to servanter for å kunne vaske seg samtidig, er helt passé, "ingen" kjøper det lenger. Og "ingen" kjøper bidét lenger heller, selv om dette er et produkt som kanskje kunne vært ypperlig i dag da vi ifølge Imseth er svært opptatt av hygiene: - Bidéen var muligens forut for sin tid, folk skjønte ikke helt vitsen. I dag er det annerledes - nå velger mange å investere i eget boblebad fremfor å senke seg ned i et som fremmede har brukt før dem.
Varme "walk-in"
Uansett alder vil vi nyte badestundene våre. Komfort er viktig og vi vil ha det varmt og skjønt også når vi går ut av badet. - Det er moderne å legge varmekabler i "walk-in" til badet slik at vi kan trippe ut av badet og inn på soverom eller omkledningsrom uten å bli kalde på føttene,sier Imseth. - Mens vi er på badet, vil vi gjerne lytte til musikk eller se på fjernsyn. Teknikken er kommet inn på badet for å bli og fjernkontrollen får sin plass på badehylla!
Stor og luksuriøst er ikke billig. Imseth anslår at dagens nyoppussede drømmebaderom har en gjennomsnittlig prislapp på 200 000 - 250 000 kroner. - Hundretusenkroners-kalkylen holder ikke lenger, sier hun.