IFI Logo

Pusser opp - igjen

Finansiering og økonomi
Pusser opp - igjen
Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene

Lavere arbeidsledighet, økt kjøpekraft og mennesker på stadig flyttefot forsterker lysten og evnen til å pusse opp - igjen.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Tall fra Prognosesentret viser at vi pusser opp - innvendig eller utvendig, og noen gjør begge deler. Den største andelen av de som pusser opp er i aldersgruppen 36-45 år, men også yngre og eldre aldersgrupper svinger malekosten og hamrer løs. Så stor er viljen og evnen til å pusse opp at nordmenn ligger på topper verdenstoppen i oppussing.

2008 ser ut til å bli et minst like godt år for oppussingsbransjen som 2007.

- 2007 ble all-time-high i det norske oppussingsmarkedet og rammevilkårene for norsk økonomi inn i 2008 tyder på at vi får nok et sterkt år, men noe mer moderat vekst enn vi har sett de siste årene. Samlet sett forventer vi et marked på 47 milliarder kroner til oppussing i 2008, dvs. + 4 % i forhold til 2007, sier analytiker Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret.

Han mener det er mange konjunkturer som påvirker bygge- og oppussingsbransjen.

- Økt kjøpekraftutvikling og positiv utvikling i arbeidsmarkedet er viktig for veksten i antall husholdninger. Rentenivået har også betydning, særlig ved større oppussingsarbeider som må lånefinansieres. Vi ser allerede nå heftige lønnskrav, som har kommet frem i media, i forhold til årets lønnssoppgjør. Kapasitetspresset i arbeidsmarkedet koblet med svært gode driftsresultater vil garantert lede til svært så spenstige lønnsoppgjør, og høyst sannsynlig ende opp med lønnsvekst godt over inflasjonsnivået - det vil si sterk vekst i netto kjøpekraft, forklarer Øye.

Han understreker at oppgangen i økonomien påvirker lyst og gjennomføringsevne til å pusse opp.

- Veksten i økonomien påvirker lønnsutviklingen for hver enkelt av oss som allerede er i arbeid, og øker samtidig antall personer som er i arbeid. Både lønninger og antall husholdninger øker, og dermed også antall bebodde boliger, fastslår analytikeren.  

Høy flyttefrekvens

Per i dag er det ingen nærliggende faktorer som hindrer en positiv utvikling i bygge- og oppussingsbransjen.

- Det eneste som kan ødelegge er en kraftig nedgangskonjunktur i USA, som tar med seg konjunkturene i resten av verden. I løpet av siste halvår i 2007 har vi sett en tiltagende usikkerhet i boligmarkedet, som har ledet til fallende boligpriser. Så langt er ikke omsetningen målt i antall omsatte boliger rammet, hvilket betyr at flyttefrekvensen holder seg på et høyt nivå. Dette er svært viktig for samlet oppussingsnivå på grunn av 3-4 ganger så høyt snittbeløp til oppussing for de som flytter i forhold til de som ikke flytter, poengterer Øye ved Prognosesenteret.

Nytt på nytt

Aslaug Skar er en av mange som har kjøpt leilighet i et nytt boligkompleks, men hun var ikke fornøyd med interiøret. Løsningen ble å pusse opp den nye leiligheten.

           

- Jeg kjøpte en tegning av leiligheten. Da jeg overtok ble jeg skuffet. Leiligheten var preget av enkle løsninger og mange gråe vegger. Jeg ønsket et særpreg med personlig smak, forteller Skar, som raskt fant ut at hun ville pusse opp den nye leiligheten.

En utfordring for henne var å flytte fra en stor leilighet til en forholdsvis liten på 57km2.

- Å minimalisere livet sitt er ikke så lett, sier Skar med et smil, men hun har klart det. Underveis har hun fått hjelp av en interiørekspert. Fargerike innslag i form av tapeter, nytt teppe og nye møbler har kommet på plass. I tillegg har Skar fått hjelp til å skape gode lys- og lydforhold i leiligheten.  

 Skars kjæreste har kjøpt seg leilighet i et annet, nytt boligområde like ved hennes leilighet. I likhet med henne pusser han også opp, slik at han får det akkurat slik han vil i sin nye bolig.

Egen verden i gammelt hus

Anniken Elle og Per Ringnes har flyttet sammen og realisert sin husdrøm.

I et lite, gammelt trehus på 89m2 sentralt i Oslo bor det unge paret, som jobber innenfor olje og databransjen. De flyttet inn våren 2007 og har pusset opp hele huset, selv om huset var i brukbar stand da de tok over.

- Huset hadde vært pusset opp på 90-tallet. Det var mye bruk av furu og mørke farger. Planløsningen var også dårlig. Vi ønsket oss et mer funksjonelt hus med lysere interiør og mer oppbevaringsplass, forteller paret.

Stue, kjøkken, inngangparti, soverom, arbeidsrom og bad ble fornyet i samarbeid med en interiørarkitekt. Paret sto for innkjøpene, mens håndverkere gjorde oppussingsjobben.

- Vi har hatt et budsjett på ca 300.000 og vi har holdt oss innenfor budsjett rammene, sier Elle. Ringnes og Elle presiserer at de har kjøpt en del brukt, og på salg og derfor fått mye for pengene. Å bo i huset, slik de en gang kjøpte det, kunne de ikke tenkt seg. Og om noen år flytter de trolig igjen. Da blir det lille trehuset for lite.

Tall fra tredje kvartal 2007 viser at mennesker i alle aldere pusser opp både innvendig og utvendig. Gruppen 36-45år er topper oppussingsstatistikken.

Oppussing fordelt på aldersgrupper:

Til og med 29 år: 15%

-     30-35 år: 17%

-     36-45 år: 38%

-     46-55 år: 21%

-     56+:   :10%

Kilde: Prognosesenteret

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Finansiering og økonomi
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.