- Det finnes intet som sier at mann og kone må ha helt like dyner. Tenk isteden som når du kjøper klær, og finn én som passer deg. Er vi par, har vi lett for å kjøpe lik dyne, men den kan bli feil. Vi er faktisk forskjellige, og trenger ulike dyner om natten, sier Bjørg Owren.
På markedet finnes lange, korte, tynne, tykke, tynne, doble, enkle dyner som er lette, tunge, fyldige og sydd med ruter eller kanaler. Det finnes dundyner for dem som synes det som oftest er alt for varmt for å sove, og for dem som fryser om bena. Alle kan finne en dyne som oppleves nær sagt skreddersydd for akkurat dem!
Dun må puste
- Egentlig bør vi ha flere dyner, og veksle oftere enn kun mellom sommer- og vinterdynen. Vi bør ha en lett og luftig sommerdyne, en helårsdyne og én for riktig kalde vinternetter, sier Bjørg Owren.
Men når vi nå pakker vekk vinterdynen er det viktig å gjøre det på riktig måte.
- Dynen skal absolutt ikke stues vekk i en sort søppelsekk. Dunet må få puste! Spar på tekstilposen som dynen kom i når du kjøpte den, og bruk den til oppbevaring mellom sesongene.
Det er også viktig å ikke banke eller riste dundynen for hardt. Da risikerer du å brekke de tynneste dunene, eller ødelegge trekket slik at dunet kryper ut. Dynen skal heller ikke støvsuges av samme årsak.