IFI Logo

Male paneltak? Her er fagmannens beste tips

Male taket
Male paneltak? Her er fagmannens beste tips
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Å male paneltak kan gi rommet et løft, men krever godt forarbeid, riktig verktøy og nøye utførelse. Med fagmann Per Myhres beste tips og teknikker, lærer du hvordan du unngår skjolder, maler detaljer, og oppnår et jevnt og holdbart resultat.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Å male et paneltak krever godt forarbeid og riktig teknikk for å oppnå et jevnt og holdbart resultat. Med riktig maling og verktøy kan du få et flott sluttresultat på første forsøk.

Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö, deler her sine beste tips og fremgangsmåter for hvordan du kan male taket ditt effektivt, fra forarbeidet til det siste penselstrøket.

Malingen som blir brukt er Ambiance Superfinish fra Nordsjö med fargekode: S 3005-B50G, glansgrad 5.                

Forarbeid er viktig

Forarbeid er nøkkelen til suksess, og Myhre understreker viktigheten av en ren overflate.

– Først vasket jeg taket grundig med malingsvask og dekket til utsatte områder med dekkeplast. Deretter slipte jeg lett over overflaten med fint sandpapir for å matte ned og sikret at alt slipestøv ble fjernet med en mikrofiberklut. Maskeringstape under taklistene er også viktig for å unngå malingsøl på veggene. I dette tilfellet var taket allerede malt, så da trengte vi ikke å grunne. Har du derimot bart treverk, må du alltid grunne før du maler, sier han.

Har du små taklamper, som du ikke får demontert, anbefaler han å dekke dem med en brødpose og tape toppen.

– Bare husk å skjære et hull i posen for å slippe ut varmen hvis lampene er på, legger han til.

Tak ferdig vasket, maskert og dekket til med dekkeplast.

FORARBEID: Forarbeid sikrer god vedheft og et jevnt resultat. Vask taket, dekk til, og mattslip lett. Fjern støv med mikrofiberklut og masker for å unngå malingsøl. 

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Riktig verktøy

Når forarbeidet er gjort, er det på tide å velge de riktige maleverktøyene. Per Myhre anbefaler at du bruker flere typer pensler for ulike detaljer.

– Jeg bruker en pensel med tykkere blikk til å male taklistene. Tykkere blikk vil si at penselen tar opp mer maling. Jeg bruker også en mindre skråpensel for de detaljert områdene, og en strekpensel der det er ekstra vanskelig å komme til, forklarer han.

I tillegg har han en bredere pensel til etterstryking som kan festes på et forlengerskaft. 

Per Myhre viser frem penslene han bruker til detaljarbeid og taklister.

PENSLER: Bruk ulike pensler for detaljerte områder: tykk pensel til taklister, mindre skråpensel til detaljer, og strekpensel der det er vanskelig å komme til.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Myhre har også noen gode tips for å holde penslene i god stand.

– For å unngå at penslene tørker ut når jeg tar pauser, bruker jeg en fuktig fille til å pakke inn penslene. Dette holder dem i god stand, spesielt når jeg jobber med mange pensler samtidig.

Fuktig fille for å oppbevare pensler slik de ikke tørker.

FUKTIG FILLE: For å holde penslene i god stand, bruk en fuktig fille til å pakke dem inn under pauser. Dette forhindrer at de tørker ut, spesielt når flere pensler brukes samtidig.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Detaljarbeid først

Når det kommer til teknikken, begynner han alltid med detaljene.

– Jeg sparer ut taklistene og andre detaljer med pensel før jeg ruller de store flatene til slutt, forklarer han.

Per Myhre sparer ut rundt kjøkkenventilatoren i taket.

DETALJER: Start alltid med detaljer som taklister og kanter med pensel, og mal deretter de større flatene

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

– Jeg maler også et stykke ut på panelet med pensel når jeg tar taklistene, så slipper jeg å sette rullen helt inntil listen og risikerer å søle etterpå.

Når de små detaljene er ferdige, tar han tak i de store flatene.

– Jeg bruker rull på de større flatene for å få et jevnt resultat. Et viktig tips her er å mette rullen skikkelig før du setter i gang. Det kan fort bli slitsomt å jobbe med en rull som ikke er nok mettet med maling, forklarer han.

Per Myhre maler taklistene og kantene av panelet.

KANTENE: Mal et stykke ut på panelet med pensel ved taklistene for å unngå å sette rullen helt inntil listen og risikere søl.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Unngå skjolder med riktig teknikk

Et annet viktig tips for å unngå skjolder er å male i et jevnt tempo.

– Skjolder oppstår hvis du legger på for lite eller for mye maling. Det er derfor vi maler flere strøk for å få et jevnt resultat, sier han.

– Når jeg maler, er jeg lett på hånden. Jeg prøver å ikke presse for hardt mot overflaten, for det kan føre til malingsprut og et ujevnt resultat.

Per Myhre maler paneltak med rull.

TEKNIKK: For å unngå skjolder, mal i et jevnt tempo og unngå å legge på for mye eller for lite maling. Vær lett på hånden for et jevnt resultat uten malingsprut.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Etter at rullen er brukt, går han over med den brede penselen for å etterstryke og få en fin struktur på malingen. Etterstryking er viktig for å få det beste resultatet, og for å unngå synlige rullespor. Når det gjelder hvor mange bord man bør male om gangen, anbefaler Myhre at du starter med et par panelbord om gangen.

– Start med et par bord først, og hvis det går greit, kan du ta flere før du etterstryker. Det er viktig at malingen ikke begynner å tørke før du etterstryker, da det også vil kunne gi skjolder og et dårligere sluttresultat, sier han.

Paneltak etterstrykes med pensel etter rull er brukt.

ETTERSTRYKE: Etterstryking med bred pensel gir en jevn struktur og fjerner rullespor. Start med et par bord om gangen, og sørg for at malingen ikke tørker før du etterstryker for å unngå skjolder.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Tørketid og strøk to

Myhre understreker at det er viktig å være oppmerksom på tørketiden mellom strøkene. Tørketiden kan variere fra produkt til produkt, men temperatur og luftfuktigheten i rommet spiller også en rolle.

– Jeg anbefaler å vente minimum seks timer mellom strøkene, spesielt med malingen vi bruker her. Hvis du maler for tidlig, kan du risikere å dra av malingfilmen fra det første strøket, avslutter han.

Ferdigmalt tak.

TØRKETID: Myhre anbefaler å vente minimum seks timer mellom strøkene for å unngå å dra av malingfilmen. Tørketiden kan variere avhengig av produkt, temperatur og luftfuktighet i rommet. Slik ble taket da det var fe...

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

Se hvordan her

Om du ønsker å se Per Myhre male paneltaket, kan du se hvordan han gjør det i disse videoene.

@fargetv Per fra Nordsjö er tilbake og nå skal det males et paneltak! Her blir det lyseblått ❄️🌊💙 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #nordsjo ♬ Mozart Minuet with violin(815356) - 松本一策

Del 2


@fargetv Per fra Nordsjö er tilbake for å rulle taket, og prater litt om tempo og teknikk 💪🏻 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #maletak #nordsjo ♬ Mozart Minuet with violin(815356) - 松本一策

Fargen som ble brukt


@fargetv Per er ferdig med første strøket, og her forteller Anita og Per litt om fargen som Charlotte valgte, og hvorfor de gikk for 5 i glans ✨ #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #nordsjø ♬ Mozart Minuet with violin(815356) - 松本一策

Les mer

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Dette ble brukt
Se huskelisten din
Vi anbefaler
Mer fra Male taket
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.