IFI Logo

Gjør veggen klar for helsparkling

Male innendørs
Gjør veggen klar for helsparkling
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
(oppdatert )(Publisert )

Før du kan sette i gang å helsparkle en vegg er det viktig å gjøre et godt stykke grunnarbeid. Om du ikke gjør det, vil du ikke kunne oppnå det beste sluttresultatet. – Feil og mangler du ikke tar unna på starten har en tendens til å komme tilbake og bite deg når du skal male veggen, sier Per Myhre hos Nordsjö.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

I en serie av filmer skal vi vise hvordan du helsparkler en vegg som er dekket med glassfiberstrie. I denne første filmen viser Per Myhre hos Nordsjö hvordan du klargjør veggen før videre arbeid. Her er fire ting han mener er viktig å gjøre.

1. Evaluering av veggen

Før du starter å helsparkle er det viktig å gjøre en evaluering av overflatene som skal behandles.

 

– Det første vi må gjøre er å finne ut om veggen faktisk kan helsparkles. På denne veggen er det glassfiberstrie, da er det viktig å finne ut hvor godt den sitter. Om den er løs og ikke sitter godt bør den fjernes før du setter i gang å helsparkle. Om den sitter godt, er det bedre å la den sitte på veggen, sier Per Myhre.

– Har du en vanlig papirtapet kan det være mer utfordrende å helsparkle. En papirtapet vil ikke tåle like mye vekt som en glassfiberstrie, og i tillegg kan fukten fra sparkelmassen trekke gjennom og løse opp limet på baksiden av tapetet siden papirtapetet er ganske tynt. Da er det bedre å rett og slett få fjernet papirtapetet før du helsparkler veggen, sier han.

kniv på tapet

EVALUERING: Det er viktig å gjøre en grundig evaluering av overflaten for å finne ut om den kan helspakles.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

2. Fjerne ujevnheter og blærer

– Det er også viktig å sjekke veggen for blærer og ujevnheter, om de ikke fjernes så vil de være synlige i neste steg av helsparklingen. De vil følge deg gjennom hele prosessen, helt til du skal male veggen, derfor ønsker vi å fjerne de før vi starter, sier Myhre.

Finner du blærer på veggen må også de fjernes, vi ønsker å kvitte oss med alt som stikker ut av veggen.

– Et godt virkemiddel for å oppdage blærer på veggen er faktisk ørene dine, du kan høre hvor det er ujevnheter. Bruk en sparkelspade og dra rolig over veggen, du vil høre hvor det er blærer når du drar over med sparkelspaden, sier han.

– For å fjerne en blære på veggen holder du knivspissen inn mot selve blæra, og skjærer rundt den. Skjær gjerne litt godt på utsiden slik du er sikker på at du får tatt alt det løse. Til slutt lager vi et lite kryss eller snitt på midten av blæra, og drar av, sier han.    

 

Det er også viktig å sjekke skjøtene, de kan både overlappe og ha sklidd fra hverandre.

 

– Om skjøten overlapper betyr det at vi må skjære bort en del av den. Da bruker du en skarp tapetkniv og drar knivbladet langs skjøten, cirka 5 millimeter ved siden av den, sier han.

 

 

Skruer under tapetet er noe du kan møte på. De er viktig å få skrudd eller slått inn slik den er på innsiden av overflaten.

skjære glassfiberstrie

UJEVNHETER: – Det er viktig å få fjernet blærer og ujevnheter på overflaten. De vil følge deg gjennom hele prosessen, helt til du skal male veggen, derfor ønsker vi å ...

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

skruer under tapet

SKRUER: Skruer som stikker ut av overflaten må enten skrues eller slås inn. Det er viktig at de er på innsiden av overflaten når du skal helsparkle.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

3. Få bort nuppene

Nupper er også små ujevnheter som er vanlig å finne på overflaten av glassfiberstrie, de må også fjernes før du kan sette i gang med å helsparkle. Alt du trenger er et slipebrett.

– Sliper du lett over veggen med et slipebrett med forlengerskaft vil du få bort nuppene. Det er flere fordeler med denne slipingen, du river også litt i overflaten, som fører til bedre heft for den sparkelmassen du skal påføre i ettertid, sier Myhre.

 

 

Per Myhre anbefaler å bruke grovhet 120 på slipepapiret.

slipebrett med forlengerskaft

SLIPE: For å fjerne nupper på overflaten bruker du et slipebrett med forlengerskaft. Slipingen gjør også at det blir bedre heft for sparkelmassen som kommer oppå.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

4. Reparer med gipssparkel

Når ujevnheter og blærer er skjært bort og fjernet, må disse repareres før du setter i gang med å helsparkle.

– Slik som veggen er nå etter vi har skjært ut litt glassfiberstrie, så er det sikker mange som lurer på hvorfor man ikke bare kan helsparkle alt på en gang. Det som er viktig å tenke over er at all sparkelmasse synker. Så da ender du opp med å få store søkk i overflaten der du har skjært bort løs tapet. Da er det smart å bruke en herdende masse, i dette tilfellet en gipssparkel. Den tørker veldig raskt og den bygger ut godt, som gjør at du får et jevnt underlag å helsparkle på. Så det er grunnen til at vi bruker en reparasjonsmasse først, sier Myhre.

 

Blandingsforholdet på gipssparkelen finner du på leverandørens nettsider og i produktets datablader. Beregne nok til å få dekket alle steder du har fjernet glassfiberstrie.

 

– Når du fyller igjen med gipssparkelen skal du kun dekke selve «såret» hvor det er fjernet tapet. Vi ønsker en jevn og fin overflate, sier han.

Av og til kan skjøten på tapetet ha spriket litt ifra hverandre, slik det er litt avstand mellom tapetet. Den åpningen er også fin å få fylt opp med gipssparkel.

– Påfør sparkelmassen ved å dra en vei, og skrap bort ved å dra en annen vei. Jeg holder cirka en 90 graders vinkel på sparkelspaden når jeg skraper, avslutter han.

gipssparkelmasse

GIPSSPARKEL: For å fylle sårene der du har skjært bort glassfiberstrie bruker du en gipssparkel. Den tørker raskt og bygger ut godt.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

gipssparkelmasse i sår

OVERLAPP: Om tapetet overlapper i skjøten må en del av den skjæres bort. Det gjør du ved å bruke en skarp tapetkniv. Til slutt fylles såret med gipssparkel. 

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Neste steg

Når du er ferdig med å påføre gipssparkelen er det anbefalt å vente opp til 24 timer før du setter i gang med neste steg av helsparklingen. Da er du sikker på at gipssparkelen har fått tørket og er skikkelig herdet.

Etter hvert vil vi også lage en video som viser hvordan du helsparkler veggen. Det skal vi gjøre ved å påføre sparkelmassen med rull, som også blir kalt å rullesparkle. Følg med! 

Partner lenker

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Male innendørs
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.