- Folk slår gjerne ned en vegg eller to for å få større plass. Kjøkkenet er blitt mer enn bare et sted hvor man lager mat, det er også blitt et oppholdsrom. Stue og kjøkken går mer og mer over til å bli ett rom, ikke to atskilte, sier Merete Meier i HTH Kjøkkener AS, en av landets største privatleverandører av kjøkken. Hun mener dette skyldes at vi lever et stadig mer stresset liv:
- Vi vil gjerne se mer til hverandre den lille tiden vi tilbringer hjemme.
Kjøkkenet tar over
- Dette stemmer med strømninger vi ser sørover i Europa, og som vi på "nynorsk" kaller "relaxation". Når vi kommer hjem etter en stresset hverdag, vil vi ha fri. Det innebærer også et ønske om visuell ro, sier trendanalytiker Gunn-Helen Øye i Prognosesenteret.
Kjøkkenet er i ferd med å bli husets mest påkostede rom når det skal pusses opp. Tradisjonelt har vi brukt mest på badet. Sist kvartal brukte de som pusset opp i gjennomsnitt 47 000 kroner på badet, mens 42 000 kroner ble brukt på kjøkken. Ifølge Øye ser det ut til at kjøkkenet passerer badet i løpet av dette kvartalet.
Mannen bruker både kjøkken og bad på en annen måte enn tidligere, og det har gitt disse rommene en ny status. Med ham fulgte dyrere utstyr og flere tekniske finesser.
- Flere starter med å plassere kjøkkenet når de skal bygge hus. Kjøkkenet er blitt et rom man gjerne viser fram til gjester som kommer på besøk, sier Merete Meier.