Korkgulv er blitt til et bredt sortiment. Det er to hovedgrupperinger - du kan velge korkgulv i sitt naturlige utseende eller korkgulv påmontert en trefinér som gjør at gulvet ser ut som en parkett.
Et korkgulv som gir den ekte korkfølelsen betegnes som Cork-O-Floor. Et korkgulv ser aldri likt ut. Selv om gulvene er industrielt produsert får korkgulvet et mangesidig uttrykk. Mange velger et gulv hvor fargen er den opprinnelige, men det er fullt mulig også å velge farget kork.
Korkgulv leveres i forskjellige størrelser - i plankstørrelser som er så vanlig på parkett eller som fliser. Velger du fliser er det enkelt også å kombinere flere farger til et eget designgulv (størrelsene er 30 x 30 cm eller 60 x 30 cm). Det er mulig å kombinere også plank- og flisstørrelser, men leggingen blir da mer krevende.
De såkalte klikksystem har også gjort sitt inntog på korkgulv. Det betyr at det finnes kvaliteter du kan klikke på plass uten bruk av lim.
Tregulvet med korkegenskaper
Wood-O-Floor er betegnelsen på korkgulvet som gir inntrykk av å være et tregulv fordi kjernen av kork er påmontert et sjikt med ekte tre. Det finnes forskjellige treslag, akkurat som i en parkett-kolleksjon.
Et av korkgulvets spesielle egenskaper er at kork gir god lydisolering og en god såkalt gangkomfort. Et kvalitetsgulv har kork både som bakside, en elastisk kjerne og det øverste korksjiktet. Også Wood-O-Floor har da disse egenskapene.
Et øvre slitesjikt av vinyl gjør korkgulvet slitesterkt som andre gulvbelegg. Alternativt kan du legge et korkgulv med en nyhet av året - kork som er mattlakkert med en ekstrem sterk lakk.
Korken i skogen
Korkproduksjon er helt knyttet til land ved Middelhavet, en blanding av primærnæringene skogbruk og jordbruk. Barken på korkeika blir strippet av i sommermånedene av erfarne innhøstere.
En korkskog ligger i tørre områder med lite nedbør hvor temperaturen ikke kommer under frysepunktet. Det er Portugal som regjerer korkmarkedet med en tredjedel av all korkskog i verden. Av korken går halvparten til flaskekork, en fjerdedel til gulvbelegg.
Skogsdrift tar tid - også med korkeika. Et tre har en produktiv livstid på ca. 150 år. Den første bark kan ikke strippes av før etter 25 år. Selv da kan ikke jomfrubarken brukes til produksjon av annet enn tynne produkter - eksempelvis isolasjonsmateriale i bilmotorer. Deretter strippes barken av hvert niende år. Først etter tredje gang er den tykk nok til å stanse ut flaskekork. Det er nå den overskytende bark gir grunnlaget til produksjon av korkgulv. (Se bildeserien.)