IFI Logo

Ikke vent med å beise terrassen

Vedlikehold av uteplassen
Ikke vent med å beise terrassen
Emma Wold

Emma Wold
(oppdatert )(Publisert )

Har du en terrasse, balkong eller platting som trenger pleie etter en lang vinter, bør du planlegge å gjøre det nå til helgen. Venter du lenger nå må du utsette ytterligere; da slipper trærne pollenet, og det vil kunne sette seg i behandlingen.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Olje eller beis - hva skal jeg velge?

Vi anbefaler å velge en overflatebehandling som møter dine krav og ønsker. Det kan være flere forskjellige ting – for eksempel olje, beis eller silisiumimpregnering. Det viktigste er at huseieren leser seg opp på hva de ulike produktene og metodene faktisk innebærer, og går en runde med seg selv på hva ønsket egentlig er.

Annonse

Har terrassen rukket på bli tørr etter vinteren, er det flere fordeler ved å være tidlig ute med å beise eller olje den. Ett poeng er at den blir klar til vårens mange høytider, og du slipper ekstra arbeid med å først møblere - og så flytte på møbler og tunge blomsterkrukker igjen. Den andre store fordelen er at trær, gress og blomster ikke har begynt å avgi så mye pollen. Under den heftigste pollensesongen vil det kunne sette seg fast store menger pollen i nypåført beis og olje, før behandlingen tørker.

 

 

Både sol, regn og snøsmelting sliter på terrassen. Når treverket blir fuktig og etterpå tørker ut igjen, sveller og krymper det. Dette kan føre til at det dannes sprekker. UV-strålene fra sola bryter ned overflaten og gjør den både grå og flisete. Med en overflatebehandling med fargepigmenter i, beskytter du treverket og gjør at det både holder lengre, og ser pent ut lengre.    

Ferdig beiset terrasse

KLAR FOR BRUK: Her er sluttresultatet - en innbydende terrasse det klør i fingrene etter å bruke. 

Foto: Chera Westman/ifi.no

Naturlige fiender

Terrassebordene har to naturlige fiender; vann og sol. UV-stråler fra solen bryter ned treverket, og fukt fra regn og smeltevann kan føre til råte, sprekker og oppflising hvis det blir liggende lenge på overflaten. Fukt kan også komme fra under terrassen, med jord og vegetasjon som vokser oppover.

 

– Behandlingen beskytter treverket, ved å tilføre olje eller et lignende bindemiddel som sperrer fukten. Pigmentene i behandlingen, altså fargen, skaper høyere motstand mot UV-stråler, sier teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman. – Hensikten med overflatebehandling er derfor todelt. Beskyttelse mot elementene, og det estetiske. 

Verktøy og produkter

HA ALT KLART: Svein Erik Bjerke fra Gjøco anbefaler deg å ha alt klart før du setter i gang. Å beise terrassen er en fin helgeaktivitet, men om du mangler verktøy eller nok beis, er de...

Foto: Chera Westman/ifi.no

Olje eller beis?

Et av de større spørsmålene som stilles, er hva man skal velge av overflatebehandling.

– Vi anbefaler å velge en overflatebehandling som møter dine krav og ønsker. Det kan være flere forskjellige ting – for eksempel olje, beis eller silisiumimpregnering. Det viktigste er at huseieren leser seg opp på hva de ulike produktene og metodene faktisk innebærer, og går en runde med seg selv på hva ønsket egentlig er, understreker Westman.

– De tradisjonelle terrasseoljene er ofte transparente produkter uten fargepigmenter som fremhever treverkets egen farge og gir det mer lød. Det typiske for disse produktene er at de krever et hyppig vedlikehold, men her finnes unntak – enkelte terrasseoljer har like langt eller lengre vedlikeholdsintervall som terrassebeis. Velger du en pigmentert terrasseolje vil også disse pigmentene beskytte mot nedbrytning.

 

Transparente produkter uten fargepigmenter, gir i mange tilfeller en dårligere beskyttelse mot UV-strålene.

Beis terrassen med en venn

RING EN VENN: Å beise en terrasse går dobbelt så fort om man er to. Da kan en påføre beisen i sprekkene med pensel, og den andre kan stryke over terrassebordene. Her er Svein Erik Bjerke...

Foto: Chera Westman/ifi.no

Dette gjør du

1. Rens og vask

Overflatebehandlingen blir ikke bedre enn underlaget den skal påføres. Start med å rengjøre overflaten; kost eller støvsug, før du renser og vasker. Hopper du over dette steget, kan du oppleve at behandlingen ikke trekker inn jevnt, eller at du får sand og støv i beisen som gjør det ubehagelig å gå på. Det trenger ikke være fint vær når du vasker!

 

Er overflaten flisete og stygg, kan du leie en maskin som børster eller sliper vekk de øverste millimeterne av bordene. Da er du avhengig av et par dager fint vær i forkant, slik at terrassebordene ikke har for høy fuktighet. Du bør vaske i etterkant av en sliping, for å få vekk finkornet støv.

Tørre terrassebord

TØRST: Denne terrassen har et parti midt på der det ble lagt nye terrassebord i fjor. Her er den klargjort for behandling; den har blitt slipt ned med slipemaskin, pusset lett over og kostet fri for st&os...

Foto: Chera Westman/ifi.no

2. Legg forholdene til rette

 

Etter en rens eller vask bør det ha vært fint vær i minst tre dager slik at vannet du bruker rekker å tørke opp. Treverket må også ha rukket å tørke godt opp etter snøsmelting og vårregn. Du bør også unngå å behandle terrassen i direkte sollys. 

3. Puss og kost

 

Et slipebrett med slipepapir med korning på 120, og et forlengerskaft, gjør mye for underlaget, og fjerner den fiberreisning som kan ha oppstått ved vask eller børsting. Puss lett over bordene, du trenger ikke bruke mye kraft. Forlengerskaftet gir deg god arbeidsstilling, og reduserer tidsbruken betydelig. Husk å koste over, slik at støv fjernes.

 

Forlengerskaft og terrassebeis

IKKE SITT PÅ HUK: Å slipe, pensle eller stryke med paden er mye mer behagelig hvis du kan stå oppreist. Et forlengerskaft er skånsomt for rygg og knær, og du bruker mindre tid på &a...

Foto: Chera Westman/ifi.no

4. Påfør

De fleste beiser og oljer skal påføres i et tynt lag som skal trekke inn, men husk å lese produsentens anvisninger på forhånd. IFI anbefaler et forlengerskaft til alle oppgavene; da sparer du ryggen og jobber mer effektivt. Du trenger en god pensel for å påføre ned i sprekkene. Tradisjonelt er det mange som bruker en rulle på oversiden av bordene, men velger du en pad vil du enklere unngå å påføre for mye av gangen.

 

Jobb i lengderetningen, og ta to bord av gangen. Ikke ta pause midt på et bord, men gjør deg alltid ferdig i hele bordets lengde før du går videre. Stryk på, og stryk av det overflødige før du tar neste bord. Inviter gjerne en venn til denne jobben; det er lettere å være to.

påføring av terrassebeis med pad

PAD: Å bruke en pad gir veldig flott resultat, og er lett og behagelig å jobbe med. Den er omtrent like bred som to terrassebord. Påfør i hele lengder, og bruk samme pad til å stryke av ...

Foto: Chera Westman/ifi.no

5. La tørke

 

Når behandlingen er påført, er det viktig å la det få tørke. Dobbeltsjekk alltid hva produsenten anbefaler, og under hvilke temperaturer anbefalingen gjelder. Ved kjøligere eller fuktigere vær forlenges tørketiden. En god huskeregel er i hvert fall å vente med å sette tilbake møbler og blomsterpotter – så er du sikret å ikke ødelegge den nå ferdig behandlede terrassen.  

 

Ferdig beiset terrassebord i fargen honning

HONNING: Ferdig påført har terrassebordene nå fått en helt annen lød, og terrassen fremstår som mer innbydende. Produktet vi har brukt her er Herregård Terrassebeis fra Gj&o...

Foto: Chera Westman/ifi.no

Partner lenker

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Vedlikehold av uteplassen
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.