Sundborg sier at det derfor settes store krav til en spesiell egenskap ved penselen: oppsugingsevnen. Den evnen bør være størst mulig.
- De nye, syntetiske penslene på markedet har klart å få egenskapene til naturbust, altså stor oppsugingsevne og naturlig splitt. Produsentene har også klart å gjøre penselens presisjon enda bedre, slik at det er lettere for deg å treffe riktig når du maler. De nye penslene er også mye enklere å rengjøre.
Mikrofiber gir bedre ruller
- Hva med malerullen, som mange foretrekker når de skal male på større flater?
- Ruller er det ikke så store forandringer på. Det mest spennende er de nye mikrofiber-rullene. De er de beste rullene på markedet i dag for vannfortynnbare malinger og lakk, sier Rune Sundborg.
Han tror ikke folk er klar over hvor stor forskjell det kan bli på det ferdige resultatet.
- Kvalitetsmaling og kvalitetsverktøy koster isolert sett mer. Men hvorfor skal man kaste bort egen eller andres dyrebare arbeidstid på et resultat som ikke blir optimalt?
Sjekk bruksområdet
Ingen pensel eller rulle er like egnet for alle oppgaver. Ut fra bruksområdet vil en pensel være satt sammen av syntetiske fibre, naturbust eller blandinger av ulike fibre. Penslene er også forskjellig utformet: Noen er koniske, altså runde, noen er hule, noen har kanter. Splitt i tuppen gir jevnest overflate ved utstrykning. Det er spesielt viktig ved vannfortynnbare malinger - siden de tørker så fort.
- En kvalitetspensel eller malerulle vil som regel være tydelig merket med bruksområde, sier Sundborg.
Flat eller rund?
- Flat eller rund pensel, hva skal vi velge?
- Yrkesmalerne har ofte foretrukket de runde, surrede penslene. Men maler du selv vil du kanskje foretrekke en flat. Mange opplever dem som enklere å jobbe med.
Noen ganger er det underordnet om produktet er vann- eller oljebasert. Ved beising vil det for eksempel være nødvendig med en tykk pensel med mye bust, slik at den holder godt på beisen. Målet er å hindre at det renner nedover skaftet, eller spruter utover.
Maling med rulle handler ofte om fiberlengde: På vegger og tak er det riktige kanskje en tilpasset kunstpels- eller mikrofiberrulle. Ruller med sauepels finnes: De brukes på grove og ujevne flater. Glassfiber, strie eller murstruktur krever forskjellige løsninger, understreker Sundborg.
- En dårlig rulle er en som ikke er tilpasset oppgaven. Uansett vil jeg advare mot billigruller. De røyter og loer ned den malte flaten. Det går utover finishen, noe du kanskje ikke ser før veggen er tørr. Slike ruller tar dessuten opp langt mindre maling. Dermed må du dyppe den oftere i malingen, hvilket gjør at malingen fort blir mer ujevn.
Slik maler du
Vannfortynnbar maling gjør malejobben rask og enkel. Rommet og overflaten du skal male må være tørt og rent. Sørg for god lufting og tilstrekkelig arbeidslys. Alt maleverktøy må være på plass, se sjekklista. Det er helt avgjørende at du har kjøpt nok maling. På emballasjen står det hvor mye du dekker per liter. Mål opp vegger og tak som skal males, og bruk to-gangen. Hvis veggene måler 100 kvadratmeter til sammen, krever to strøk at du har maling til en flate på 200 kvadratmeter. Med et forbruk på ti kvadratmeter per liter får du 200:10. Da har du behov for 20 liter maling. Beregn på samme måte for vinduer, dører og andre detaljer. Husk at ulike flater krever ulike typer maling.
La det ikke være for varmt i rommet, da tørker malingen ofte for fort. Flytt ut alle møbler og gjenstander som er i veien. Store ting settes midt på gulvet og dekkes over. Mal taket før du maler resten av rommet. Takmaling starter der lysinngangen er størst. Fortsett å male hele taket fra lyset. Umalte flekker vil synes som matte flekker i den blanke, våte malingen når du ser mot lysretningen. Rull ut malingen i felter på rundt to meter. Det er viktig å unngå at malingen har begynt å tørke, slik at rullen river opp halvtørr maling. Ha rikelig med maling på rullen. Mal ikke for lenge med tom rulle, dypp rullen ofte.