IFI Logo

Hjelp, veggfargen gjør meg ør...

Fargevalg innvendig
Hjelp, veggfargen gjør meg ør...
{Name}

Tove Gartland
Oppdatert (Publisert )

Fargen så helt perfekt ut på den lille fargelappen fra malingsbutikken. Oppe på veggen er den derimot helt feil. Den skriker mot møblene og gjør meg nesten susete i hodet...

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Belysningen kan være årsaken. Forskjellig typer lys kan få en farge til å virke kaldere eller varmere. Mye lys gjør fargen også lysere. Samtidig blir fargen sterkere når den kommer opp på store flater. Mørke møbler gjør at veggfargen virker lysere, mens lyse møbler gjør fargen bak mørkere. Det er med andre ord veldig lett å ende opp med en farge som ikke blir som man hadde forventet..

9 gode  tips

Er den helt feil, er det bare å prøve på nytt. Men da gjelder det å unngå å gjøre de samme feilene en gang til, understreker fargeekspert Ellen Skifjeld Lønnestad, og gir følgende tips:

Ta med sofaputa

Skal veggfargen passe til et møbel lønner det seg å ta med f.eks en av sofaputene til fargehandelen. Der kan fargen fastsettes nøyaktig slik at det blir lettere å finne en veggfarge som harmonerer. Er det umulig å ta med deler av gjenstanden kan det hjelpe å ta med et bilde.

Nye farger på møbler også?

Når fargen på veggen skurrer med møblene kan det også skyldes at møblene har for sterke og konkurrerende farger i forhold til hverandre. Mange sterke og ulike farger i et rom gjør det ofte rotete og uharmonisk. Kanskje er det ikke bare veggen, men også noen av møblene som trenger en ny farge.

Samme farge flere steder

En enkel måte å skape helhet på er å la møblene, og evetuelle gardiner gå ton-i-ton med veggfargen. Det betyr at de har den samme hovedfargen, men at den eventuelt er litt sterkere, lysere eller møkere enn veggfargen.

Bruk nabofarger og kontrastfarger

For å friske opp rommet kan puter og mindre gjenstander gjerne være i andre farger enn hovedfargen, f.eks. kontrastfarger eller nabofarger. Kontrastfarger er farger som er maksimalt forskjellige, men som i riktig mengde kan utfylle og fremhever hverandre godt. På fargesirkelen står de rett ovenfor hverandre, dvs. gult og lilla er kontrastfarger, blått og orange er det, og rødt og grønt er det. Et annet alternativ, er å bruke nabofarger. De står i nærheten av hverandre på fargesirkelen.

Lån med hjem

Skal det kjøpes nye møbler, gardiner, puter o.l. bør man låne med seg tekstilprøver hjem for å sjekke at fargen er riktig.

Farger kontra materialer

At en farge ikke blir bra på veggen kan også skyldes at den ikke passer til materialene. Glatte flater tåler ofte sterke farger, mens panel fremheves best med dusere farger.

Tenk glansgrad

Vær bevist på malingens glansgrad. Helblank maling gir et helt annet inntrykk enn matt maling. Ved å bruke ulik glans kan man skape fine effekter når man bruker den samme fargen på flere elementer i rommet.

Test fargen i hjørner

Test malingsfarger i hjørner, der slår fargene mot hverandre og gir dermed et riktigere inntrykk enn midt på veggen. Test den også et sted hvor den har mye lys rett inn på seg, f.eks vis-a-vis et vindu. Er fargen bare nesten riktig kan du bruke den til grunning.

Prøv flere ganger

Er den fortsatt helt feil, er det bare å prøve på nytt, den blir sjelden bedre når den dekker hele veggen, og møblene er flyttet tilbake på plass.

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Fargevalg innvendig
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.