Gjør-det-selv-nasjon
Duoen påpeker at selv om Norge er en gjør-det-selv-nasjon, kan det ofte være greit å få litt hjelp allikevel. Det er også en del spørsmål en bør stille seg før man går løs på jobben: Fikser jeg dette? Skal jeg gjøre alt selv, eller bør jeg finne noen medspillere?
Du har kanskje de beste intensjoner om å utføre jobben selv. Likevel kan du spare deg for bekymringer, feilgrep og unødige utgifter ved å kjøpe hjelp hos folk som har interiør som fag.
Tidlig hjelp er god hjelp
Det er tidlig i oppussingsprosessen folk flest har mest igjen for å kjøpe oss hjelp. Og du kan kjøpe akkurat den assistansen du trenger: Behovsanalyse, utarbeiding av gjennomføringsplan eller komplett arbeidsbeskrivelse. Du kan også få hjelp til valg av farger og materialer eller til å hyre håndverkere.
Analyser behovene
- Ofte glemmer mange å stille seg spørsmålene: Hvordan lever vi, hva trenger vi og hvordan ønsker vi å bruke rommene? En behovsanalyse er noe av det aller viktigste, sier interiørarkitektene.
Men det er ikke alltid lett å være bevisst disse behovene selv. En interiørarkitekts jobb er å lese kundene og tolke deres praktiske livssituasjon. En som kommer inn utenfra, ser ofte ting som familien selv ikke har tenkt på.
Hva slags person er du?
Behovsanalysen handler ikke bare om det praktiske, men også om atmosfære: Er du en person som trenger lunhet, ro og trygghet rundt deg? Eller har du mer behov for lys, luft og åpenhet?
- Det er viktig å ikke kjøre over kundenes egne meninger og ønsker. Folks personlighet må ikke slettes ut. Det er jo et hjem som skal skapes, understreker Gry og Anne-Berit.
I startfasen gir interiørarkitektene ofte folk en hjemmelekse. Oppgaven er å lage en perm med inspirasjonsbilder ved å klippe og rive ut av interiørblader alt man finner som man liker av materialbruk, farger og stil. Det er en nyttig måte å peile seg inn mot målet på. Dessuten kan det gi en pekepinn på om man skal gjøre jobben selv eller ikke.
Sett opp en plan
En detaljert beskrivelse av jobben er forutsetningen for en god gjennomføring. Selv gjør interiørarkitektene slik: Drar på befaring og tar for seg boligen, rom for rom. Så utarbeider de et rombehandlingsskjema. Her beskriver de hva som skal gjøres med gulv, tak og vegger, dører, vinduer og listverk.
- Når vi har utarbeidet en slik plan, kan den brukes omtrent som en oppskrift - enten man skal gjøre jobben selv eller sette den bort til håndverkere, sier Anne-Berit.
Fargecollage
Sammen med romplanen utarbeider interiørarkitektene ofte en farge- og materialcollage. Gjennom hele prosessen er det viktig å ikke miste den røde tråden av syne, men holde fast ved den atmosfæren man ønsker å skape. Det gjelder å holde fokus på helheten, ikke se ett og ett rom isolert.
- Ikke fall for fristelsen til å bruke for mange forskjellige materialer. Ro og sammenheng er godt for øyet, råder Anne-Berit.
Velg et gulv med lang levetid
- Å velge et godt gulv er et godt utgangspunkt. Det styrer ofte mange av de øvrige materialvalgene. Gulvet skal leve lenge og overleve skiftende trender. Veggene, derimot, kan enkelt males om, sier interiørarkitektene.
Interiørarkitektenes gjør-det-selv-råd
- Lag en målsatt skisse på rutepapir. Tegn opp gulv- og veggflater med dører og vinduer plassert. Da har du en god hjelp når du skal bestille produkter.
- Mal opp store fargeprøver. La dem henge på veggen, og betrakt dem både i dagslys og lampelys. Prøv å sette ulike farger du ønsker å bruke opp mot dem. Farger "vrir seg" i forhold til omgivelsene.
- Lag en detaljert beskrivelse over hver enkelt jobb som skal utføres og i hvilken rekkefølge.
- Sørg for at basen blir solid. Legg penger i det som skal vare lenge, f.eks. gulv. Ting som lett kan skiftes, trenger ikke koste mye.
- Lag loggbok med notater om fargekoder og navn på produkter du bruker. Da blir det enklere å komplettere senere.