IFI Logo

Ha is i magen til malingen tørker!

Hytter utendørs
Ha is i magen til malingen tørker!
Bjørg Owren

Bjørg Owren
(oppdatert )(Publisert )

Hva gjør du når den nymalte hytteveggen står full av blemmer morgenen etter at du fornøyd avsluttet strøk to?

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

– Ha is i magen.  Ta på deg turtøy, gå en lang tur og tenk på noe annet mens malingen tørker, sier hytteeier Trond Ramsøskar, best kjent for ifi.no sine lesere som en dyktig og fargerik interiørarkitekt.

Han snakker av erfaring. 

Ustabilt malevær

I sommer skulle hytta på fjellet beises. Foberedelsene var gjort, og til fjells bar det med velvalgt produkt, glans og farge. Men værgudene var som vanlig; litt ustabile.

Første dagen duskregnet det litt, så det ble fjelltur. Neste dag opprant med fint malevær, og med dekkbeis som reklamerer med «to strøk på en dag» gikk det unna. Hytta ble mørkebrun. Farge og glans fremsto akkurat som planlagt og hytteeieren var svært fornøyd.

Da maleværet kom gikk det unna.

Da maleværet kom gikk det unna.

Helt forferdelig

Morgenen etter kom sjokket! Ramsøskar, som aldri blir lei av å nyte synet av en nymalt vegg der alt stemmer, gikk ut for å beundre verket, og opplevde til sin forferdelse at veggen var full av blemmer.

– Hele veggen var full av bittesmå bobler, det så helt forferdelig ut. Dette var jo krise! Vi kontaktet butikken der malingen var kjøpt, fikk høre at dette ikke var uvanlig, og ble rådet til å skrape vekk alt, forteller Ramsøskar.

De begynte å skrape, men ille ble verre; for begge strøkene ble skrapet av. Da stoppet de og kontaktet malingsprodusenten og fikk et beroligende svar. «Stopp skrapingen, gå på tur, la malingen få tid til å tørke og se det an noen dager».

Rådet ble fulgt.

Med godt verktøy rekker man mye på en dag, men hvis luftfuktigheten er høy kan det lønne seg å vente litt med strøk to.

Med godt verktøy rekker man mye på en dag, men hvis luftfuktigheten er høy kan det lønne seg å vente litt med strøk to.

Det rettet seg

– Heldigvis, sier Trond Ramsøskar fornøyd. Etterhvert som malingen tørket forsvant boblene og veggen ble som den skulle. Moralen er at man må gi malingen tid til å tørke. Selv om den var overmalbar var tørkeprosessen på ingen måte ferdig.

Tørketid er væravhengig

Men hva var det egentlig som skjedde? Vi legger saken fram for Thor Ingar Røneid, sjef på teknisk service hos malingsprodusenten Scanox. Selv om det ikke var deres maling som ble brukt i dette tilfellet, leverer de mye maling og beis til hyttemarkedet og kjenner problematikken i forhold til ustabilt vær i fjellet godt.

– Strøk to ble nok tatt på litt for raskt, det første strøket hadde nok ikke fått tørket tilstrekkelig, sier han. Det som skjer når strøk to kommer på for tidlig er at restfukten fra første strøk presser på og vil ut. Da kommer boblene. Men etter hvert som tørkeprosessen går sin gang, fordamper fukten og alt retter seg.

Vi forstår at man ikke skal stole blindt på tørketiden som er angitt på malingsspannet. Den er basert på gunstige tørkeforhold. Dessverre er det jo slik at skal vi få malejobben gjort må vi gamble litt på været.

– I slike tilfelle er det lurt å vente noe lenger mellom strøkene enn angitt, så går det helst bra, sier Thor Ingar Røneid.

Hytteeier og interiørarkitekt Trond Ramsøskar er fornøyd med at resultatet ble bra tilslutt.

Hytteeier og interiørarkitekt Trond Ramsøskar er fornøyd med at resultatet ble bra tilslutt.

Det gjelder å nytte sjansen når været byr seg.

Det gjelder å nytte sjansen når været byr seg.

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Hytter utendørs
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.