Ny identitet
Stimuleringspotensialet er stort i forhold til resten av byen. Her skal det mye til at folk maler grått nå. Glommengata er blitt en snakkis og har egen facebookside med mye aktivitet. Fra å være en taper mot lokale kjøpesentra ser vi nå nyetablering av næring og større aktivitet i gatelangs. Det hjelper også at fortausarealene ble renovert i 2013 gjennom et spleiselag mellom Statens veivesen og kommunen. Det er plantet fargerike bytrær, og et lysprosjekt er på gang.
Det ble også gjort noen framstøt for å kunne utsmykke enkelte bygg spesielt, men dette er ennå ikke gjennomført i særlig grad, bortsett fra de som mottok Street Art på sine bygg. Disse kunstnerne har imidlertid satt sitt preg på flere fasader i sentrum og på fortauene, og har gjennom dette bidratt ytterligere til å sette Kongsvinger på kartet som en by der fargene skal få leve, både i Øvrebyen, Midtbyen og på Stasjonssida. I førstnevnte ble midler fra riksantikvaren benyttet til å fargeundersøke en rekke hus for å finne originalfarger. Her var det snakk om tilbakeføring fra plastmalinger og grånet palett til tradisjons-teknikker og kulører. Dermed var sirkelen sluttet, fra bekymringsmeldingen jeg sendte ut i 2007.
Målet med å presentere prosjektet i ulike fora er å formidle erfaringer slik at andre kommuner kan ta tak i denne problematikken. Hvor finnes lokal eller ekstern fagkompetanse? Og ikke minst, hvor kan det søkes midler? Begynn gjerne der, for de finnes. Se også Husbankens nettside der flere slike prosjekter og metoder er presentert og ta et løft i 2016 for å berike bymiljøene våre.