Begripelig og brukbar kunnskap
Sammen med gode hjelpere undersøkte hun fargen på 125 hus i deres virkelige miljø, i ulike værsituasjoner og årstider. De fleste husene var småhus, med trefasader. Det ble i alt gjort over 3600 observasjoner og undersøkelsene viste klart at forskjellen mellom egenfarge og opplevd fare ikke var tilfeldig, men tvert om følger et tydelig mønster.
I boken «Färgen på huset» gjør hun denne kunnskapen begripelig og brukbar for alle som skal jobbe praktisk med fargesetting.
– Denne boken er skrevet for å gjøre fargevalget enklere og gi tips om hvordan man kan gå fram for å finne den fargen som passer både huset, omgivelsene og den personlige smaken, sier fargeprofessoren.
Boken gir innledningsvis nyttig og lettlest innføring i stilhistorie, farger og form, men det er bokens andre del som gjør den unik. Der tar fargeforskeren for seg «Gule hus», «Røde hus», «Blå Hus» osv., og viser for hvert fargeområde hvor stor forskjell det er mellom fargeprøve og ferdig malt fasade, og hvordan man kan få fasaden til å bli som man hadde tenkt seg.
– Dette er viten som gjør stor forskjell, og er svært nyttig for fargesettere, sier Grethe Smedal. Hun mener Fridell Anters forsking har fravristet fargene viktige hemmeligheter. – Dette gjør fargene lettere og hanskes med, sier hun og tenker høyt at mon det også kan bidra til at flere tør velge noe annet enn grått – som har blitt en stor motefarge også utendørs. Men det er en annen sak.