Ordfører Odd Reinsfelt og bygningsetaten i Bærum var enige om at man ville ha Lysaker som et levende og menneskevennlig område, ikke bare en "næringspark" som var forlatt etter kl. 16.00. Derfor satte man seg på bakbena da opprinnelig utbygger ville ha enda flere kontorbygg på dette fine området mot sjøen. Så ble det Lysaker Brygge isteden, et boområde der første byggetrinn i høst ble tildelt Statens Byggeskikkpris 2004. Arkitekt er Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS i Bærum.
Også Skippergata 12 i Oslo og Arkitektkontoret MAD fikk Byggeskikkprisen. Begge prisene er tildelt boligprosjekter - og juryen uttaler at blant kandidatene til prisen denne gang lå de mest interessante i kategorien bolig. Hver på sin måte har vinnerne bidratt til å myke opp stivnede, funksjonsdelte byområder som gjennom varierte boligtyper og andre bokvaliteter tilbyr både praktiske og attraktive bomiljøer. Begge prosjekter har egenart og høy arkitektonisk kvalitet.
Det gode liv
- Ideen om det gode liv er den bærende idé bak prosjektet Lysaker Brygge. Det handler rett og slett om stedsutvikling. Det er omgivelsene og det sosiale miljø som gir boligene karakter og liv, sier sivilarkitekt MNAL Kari Nissen Brodtkorb. - Vi vet at innfatningen rundt våre hverdagsliv preger vår tilværelse, på godt og vondt. Da føles det meningsfylt å prøve å tilrettelegge for det gode liv. I mitt hode innebærer det bl.a. å skape steder som føles trygge, hvor det er lett å orientere seg og lett å høre til. Gode, levende steder skal være flerfunksjonelle og ha atmosfære.
Kontakt med sjøen
Våren 2004 startet innflyttingen i 1. byggetrinn på Lysaker Brygge. Byggetrinn 2 og 3 skal stå ferdig høsten 2005. Prosjektet vil ha et totalt areal på 65.000 kvm hvorav boligdelen utgjør 37.000 kvm. Anlegget vil ha 354 boliger fordelt på over 100 forskjellige typer og størrelser. Foruten ulik bruk og ulike behov har det også vært et mål å gi alle kontakt med sjøen gjennom lysinnfall og siktlinjer. Dette har igjen gitt variasjon i bygningenes form, fasader og uttrykk.
Plasseringen i strandkanten med vann, svaberg, himmel og skog - og hvor lyset og fargene skifter gjennom året, har gitt impulser til fargeholdningene i leilighetene. Aqua, Hettemåke, Marehalm, Fjord, Holmen og topp-etasjen Captains Cabin har alle lyse avdempede farger med enkelte friskere aksentfarger.
Variasjon og mangfold
All bebyggelse, gangarealer og plassrom er orientert mot sjøen slik at man skal få kontakt med sjøens liv og bevegelser, lyder, lukter og reflekser. I tillegg er byggene utført med innskjæringer og utkraginger, varierte farger og materialbruk som gir variasjon og mangfold istedenfor kjedsommelig repetisjon. Nærheten til sjøen tilsier robust og kraftfull materialbruk, hvilket innebærer håndbanket tegl, oljet treverk og synlige stålkonstruksjoner.
Utearealene inneholder hageanlegg med lekeplass og luftig fjordterrasse med sittegrupper. Under terrassen ligger det næringslokaler. Den praktfulle nyanlagte bryggen som går langs hele anlegget er offentlig tilgjengelig og åpner for sammenhengende gang- og sykkelveier helt inn til Oslo sentrum.
Romkunst
Kari Nissen Brodtkorb tegner alle typer bygg, men boliger er hjertebarnet, for det er så "nära livet", som hun uttrykker det. Det gjelder også Lysaker Brygge:
- Arkitektur handler om romkunst, ute så vel som inne. Målet er alltid å skape funksjonelle og vakre rom hvor lysinnfall, proporsjoner og materialbruk er vesentlige elementer. Viktig er overgangene mellom det private - rommene inne - det halvprivate og fellesskapet. Det å ivareta motstridende hensyn som ønsket om maksimalt utsyn mot minimalt innsyn. Å planlegge menneskers omgivelser handler om innlevelse og respekt, og det "muliges kunst", slutter Kari Nissen Brodtkorb.
Byggherre er Vital Eiendom AS med NCC Construction AS som hovedentreprenør.
Fargemagasinet nr. 6/2004