IFI Logo

Blått er hot

Fargevalg innvendig
Blått er hot
Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
(oppdatert )(Publisert )

Blått er hot i år ifølge trendene i inn- og utland, men hvordan bruker vi blått i interiøret, undres mange.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Blått er en farge som forbindes med en klassisk stil, men også en farge som kommer og går i motebildet med jevne mellomrom. Sist vi innredet med blåfarger var på 80- og 90-tallet og da gjerne i litt sterke fargevarianter.

Sett i et historisk perspektiv har blått hatt mange funksjoner. I oldtiden var fargen forbeholdt konger og keisere pga. at blåfargen ble framstilt av knuste edelstener og derfor var svært kostbar. På 1600-tallet kom indigo-fargen som ble skapt av planter og snegler og derfor var mye rimeligere og mer tilgjengelig. De blågrå fargene som ble brukt på 1700-tallet ble gjerne forbundet med den gustavianske perioden i Sverige og etter hvert flere nordiske land. Kinesisk hvitt og blått porselen og tyrkiske og portugisiske fliser ble også innslag i flere interiører i Europa på denne tiden. Under Jugendstilen i slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet ble de blå grå tonene brukt i eksteriør og de kraftigere blåfargene i dekor. Kjøkkenet ble for eksempel innredet i blått fordi det etter sigende holdt fluene borte. Mange innredet også soverom eller bad med blåfarger fordi det ble assosiert med vann, renslighet og svalhet - noe de gjør også i dag.

I 2010 er det nye fargekombinasjoner og stiler som gjelder. Spørsmål som hvilke blåfarger vi skal velge og hvordan vi kombinerer blått med andre farger møter både fargekonsulenter, interiørarkitekter og butikkansatte i disse dager.

Interiørkonsulent Ellen Skifjeld har flere praktiske tips om hvilke blåfarger vi bør velge, og hvordan disse fargene kan kombineres med andre farger innendørs.

- Blått er flott om man finner de riktige kombinasjonene, sier Skifjeld. Og utvalget av trendy blåfarger er stort - alt fra dyp sortaktig, gråblå mot denim, eller de lyse, lette vann- og luftfargene.

Varme blåfarger

Ofte blir blått assosiert med en kald farge, men med litt rødt i blåfargen blir den varmere - uten at den trenger å bli lilla.

- Varme blåfarger er de som har litt rødt i seg, og de er lettere å kombinere med andre farger enn de kalde blåfargene, forklarer interiørkonsulenten. De varme blåfargene kan brukes året rundt og fungerer godt sammen med rødt og grønt. Disse fargene gir blåfargene mer dybde og klarhet.

- De dype, varme blåfargene fungerer også godt sammen med de litt gule og gusjegrønne fargene. De blir da enda feitere og finere, sier Skifjeld.

En malt eller tapetsert fondvegg er ofte nok med en dyp, varm blåfarge supplert med løsøre i samme farge og lyse hvite vegger i f.eks. eggehvit.  Et helt rom i varm dyp blå farge blir for mørkt. Pass også på at de varme blåfargene får nok lys. En vegg med vinduer fungerer sjelden som fondvegg, og en vegg i dyp blåfarge med vinduer fungerer sjelden. Da blir vinduene som "hull" i den mørke veggen. Velg gjerne en vegg som er uten vinduer der veggen får godt lys fra vinduer i stedet. Er man usikker, kan man velge å ha alle veggene lyse og heller bruke varme blåfarger på gardiner, møbler og lignende.

Kalde blåfarger

Kalde blåfarger har svært lite, eller ikke noe ikke rødt i seg, men virker ofte lettere og luftigere enn de varme blåfargene. Mange forbinder disse fargene med hav, sol og sommer og innreder kanskje soverom, sommerhuset eller et lekkert bad med slike farger.

- De kalde blåfargene fungerer godt sammen med beige, sandtoner, grått og sort, sier Skifjeld. (Og når de kalde blåtonene finner sin plass, skapes det et raffinert, lett og litt tidløst utrykk.) Disse fargene kan vi også tåle mer av i et rom enn de varme, dype blåfargene. Et helt rom kan males eller tapetseres i en slik farge, men mange foretrekker også her en fondvegg med fargen i form av maling eller tapet. 

Finn riktig blåfarge

- Finn ut hva slags rom som skal pusses opp og hvordan rommet blir brukt.

Blåfarger er tradisjonelt sett mest brukt på soverom, kjøkken og bad, men er også fint i sommerhus og hytter.

- Finn ut om kunden foretrekker kalde eller varme blåfarger, og hva slags atmosfære han eller hun vil skape i rommet. En kjølig og luftig atmosfære skapes med kalde blåfarger, mens varme blåfarger virker tyngre og kraftigere. Mange fortrekker kalde blåfarger på for eksempel soverom og varmere blåfarger i en stue.

Om man ikke vet helt hva slags blåfarge man foretrekker, ta utgangspunkt i et bilde, fargeprøve eller stoff med fargen kunden liker. Om stoffet har mange sterke farger går det an å trekke ut én av de lyseste fargene som hovedfarge.

Husk at kalde blåfarger har mer lys og luft i seg enn varme blåfarger, derfor kan man bruke mer av de kalde blåfargene enn de varme blåfargene. Et helt rom kan males eller tapetseres i en kald blåfarge, mens en varm blåfarge ofte fungerer best på en fondvegg, gardiner, tepper, duker og lignende, gjerne med lyse eller eggehvite vegger. Det kan også være lekkert å trekke om gamle møbler i en blåfarge eller stoff man liker.

Varme blåfarger passer godt sammen med innslag av klar grønn, rød og litt gusjegrønne, gule farger. Disse fargene gjør den varme blåfargen klarere og dypere. Se fargeprøver.

Kalde blåfarger passer godt sammen med kontrastfarger i grå, beige, sandtoner og sort. De litt varmere kontrastfargene gir rommet karakter. Se fargeprøver.

Det er uansett viktig at hovedfargen er mettere/tyngre enn kontrastfargene - dvs. at fargen har mer sort i seg, eller mer kulør enn de andre kontrastfargene. Hvis ikke, vil fargene bare "slåss" mot hverandre og gi rommet et rotete inntrykk.

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Fargevalg innvendig
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.