Av trebeskyttelse finnes forskjellige alternativer - maling selvsagt, men i langt større grad benyttes transparente produkter som beis, tjærebeis eller tjære. Produsenten Scanox AS fører alle alternativer, men til hyttemarkedet markedsfører de gjerne sitt spesialtilpassede produkt, Tyrilin Tjærebeis.
-Vi opplever stor forespørsel når det gjelder tjærebeis og forbrukerne velger det gjerne for å få en lød i farge og overflate, et fargespill de ikke får med de tradisjonelle beisene, hevder Per Lund Nilsen, selv malermester og leder av Teknisk Service i Scanox.
Tjærebeisen er et noe dyrere produkt enn en vanlig beis, men her argumenteres det med at det er ikke i overflatebehandlingen de store utgifter ligger, men i for eksempel bad- og kjøkkenløsninger.
På hytter brukes nå som oftest laft eller en villmarkspanel, gjerne furu. Det finnes malm i furu som gjør tjærebeisen litt rødlig med årene; den påvirker fargetonen. Det blir et samspill mellom arkitektur, treverk og overflatebehandling.
-Tidligere ble overflaten litt forvitret og det oppsto noen fargenyanser ved bruk av tjærebeis, fortsetter Per Lund Nilsen, men vi har nå forbedret utgaven som gjør at egenskapene nå holder seg hele tiden. Vedlikeholdintervallen er den samme som ved bruk av tradisjonell beis - fire til seks år når det er gjort en god førstegangsbehandling, noe avhengig av belastningen fra sollyset.
Alle transparente beiser mørkner ved gjentatt vedlikehold med samme farge. -Når man har valgt en farge og finner ut etter første eller andre strøk at det er fargen man ønsker å beholde, så fortsetter man med en lysere variant. Den brukes altså som en vedlikeholdsbeis som gir små endringer.
Tyrilin Tjærebeis-serien har seks farger - lys, gylden, gyldenrød, mellombrun, brun og mørk - og Scanox jobber med et større fargevalg. Men man kan også blande selv - prøve seg frem.
Hva så med en ren tjærebehandling? -Hvis kunden ikke helt vet hva han ønsker, og ikke har et spesielt forhold til tjære, skal man tenke seg om to ganger. Tjære er en spesiell form for behandling og har man først valgt tjære, må man i tilfelle forholde seg til behandlingen i resten av byggets levetid.
Scanox kom med et nytt produkt i Tyrilin-serien i 2003 - en tjæredekkbeis. - Vi lanserte produktet etter en hel del henvendelser fra forbrukere som har brukt tjærebeis x antall ganger og fått en mørk fasade, en fasade de ønsket å lysne. Da kan man legge på en lysere dekkende tjæredekkbeis. Samtidig er det en dekkbeis som ikke trenger grunning; man kan gå rett på og sparer dermed ett strøk. Mange vil også gjerne ha en dekkende overflate på vindskier, dekkbord, etc. - det være seg på hytter som også er beiset eller tjærebeiset, avslutter Per Lund Nilsen.