Vi nordmenn har dyrket tulipaner omtrent like lenge som hollenderne. Nå, over 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipanen fremdeles en trendy blomst. Men fargene, bukettene og tilbehøret har forandret seg.
Kontraster
Denne våren skal tulipanene være i pastell - med et "knæsj" avbrekk. - En lys rosa bukett, kan brekkes opp med en og annen knall lilla tulipan innimellom. En hvit bukett kan pyntes med tre dyp røde tulipaner i midten. Lys lilla mot knall oransje er også stilig, sier Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).
Naturinspirert
En av trendene denne våren handler om å inspirasjon fra naturen. - Bruk kvister, kongler, mose og fruktblomster fra naturen i tulipanbuketten, oppfordrer Bergh. De siste årene har trenden vært minimalistisk. Den minimalistiske trenden fortsetter, men med former fra naturen. Rette linjer mykes opp med bølgete og runde former fra naturen. Bruk kvister fra vårblomstrende busker, som for eksempel syrin. Eller kvister fra skogen med mose på. Bare kvister fra eple- eller plommetrær er også lekkert i en stor tulipanbukett.
- Legg steiner nederst i en transparent vase. Du får kjøpt fine, slipte steiner i butikken. Alternativt kan du plukke dine egne, men da må du sørge for å skrubbe dem godt først, sier Bergh. Bakterier kan nemlig tette stilken på blomsten.
"Back to basic" kaller hollenderne årets naturinspirerte trend. Det er viktig å se tulipanens opprinnelse. Sett gjerne tulipaner med løk i en transparent vase. I en todelt vase kan du legge løk i bunnen.
Nye vaser
I år skal vi ikke tenke tradisjonelt når vi velger vase. - Bytt ut tulipanvasen med et stort, klart vin- eller Cognacglass. Snitt tulipanene høyt opp, sier Bergh. Uansett vasens form; glasset skal være transparent. Vannet skal være klart. Farget vann, som har vært populært tidligere, er helt ut nå.
407 år
- Tulipaner har lang tradisjon hos oss. For syv år siden feiret vi tulipanens 400-årsjubileum i Norge, bare tre år etter at hollenderne feiret sitt 400-årsjubileum, forteller Bergh.