Fra kostymer til kulører
Etter å ha jobbet lenge som kostymedesigner i spillefilmer, reklame, dansegrupper og NRK fikk Fønne lyst til prøve noe nytt, og tok interiørdesign på Næringsakademiet og fargepsykologi på Universitet i Oslo. Gjennom studiene fikk hun kjennskap til den danske fargepsykologen og arkitekten Lene Bjerregaard, som holder kurs spesielt rettet mot interiør og fargevalg av bygningsfasader. Nysgjerrigheten og ønsket om å lære mer førte til at den nyutdannede designeren tok kurs med den danske fargespesialisten.
I dag jobber Fønne som interiørdesigner i sitt eget firma, Rom for Farge. Der har hun blant annet brukt kunnskapen fra det første kurset i holistisk innredning til å innrede private hjem og å holde foredrag. For å lære mer selv, finne sin nisje og utvide sin egen kundegruppe ønsket hun seg sterkt mer kunnskap om et felt ikke mange vet så mye om her til lands.
- Hva er egentlig holistisk innredning?
- Holistisk innredning er en helhetlig tankegang om hvordan fargene påvirker oss mennesker både fysisk og psykisk. Det kan for eksempel handle om hvordan man bruker farger for å skape best mulig læringsmiljø i et klasserom for barn, hvordan man skal skape en mest mulig rolig og trygg atmosfære på et tannlegekontor, eller hvordan man skal bruke farger for å øke rotasjonen av gjester på en såkalt "hurtigrestaurant", forteller Fønne.
Helhetlig innredning handler også om momenter som riktig lyssetting, bruk av spesielle planter for å rense lufta og skape et godt lydnivå - alle disse tingene er momenter som påvirker oss både hjemme, på skolen og arbeidsplassen. Noen ganger gjelder det også å finne akkurat det lille ekstra momentet som skaper ro i en stressende hverdag.
- Jeg så en dokumentar en gang fra flytårnet i New York - en ekstremt stressende arbeidsplass der det lander og tar av nye fly hvert minutt. En liten feil kan lede til katastrofe. For å berolige arbeidstakerne og bedre miljøet, ble det satt opp et stort akvarium som de ansatte kunne hvile blikket på i ledige stunder, sier interiørdesigneren, som tror at kunnskapen om farger, arbeidsmiljø og arkitekturpsykologi vil bli mer og mer viktig fremover.
En glad prisvinner har nettopp vært i Danmark for å ta kurset med Lene Bjerregaard, som hun har drømt så lenge. Fremover vil Fønne jobbe med relevante oppgaver og dele av sin nye kunnskap med Fargemagasinets lesere, holde foredrag og arrangere minikurs.