Navnelikheten mellom lamellparkett og laminat har ført til forvirring. Laminat har kjerne laget av trefiber lik den i sponplater. Dekorpapiret etterligner trestrukturer og er svært likt ekte vare. Det er god slitestyrke på laminatgulv, men det kan verken slipes eller behandles på noen av de måtene som et ekte tregulv kan. Et nedslitt laminatgulv kan brukes som underlag for et nytt gulv, eller kasseres.
Flere lag
Parkett blir omtalt som lamellparkett fordi det består av flere lameller eller lag. Lamellparkett er laget av tre tvers gjennom. De mest populære parkettgulvene er i dag lagt i lameller/sjikt. Først et slitesjikt, så et sperresjikt og deretter et bunnsjikt.
Kvaliteten er avhengig av tykkelsen på slitesjiktet. En vanlig parkett har 4 millimeter slitesjikt med et total tykkelse på 14 mm. Lamellparkett med slitesjikt tynnere enn 2,5 millimeter bør vurderes nøye før eventuelt kjøp.
Det finnes lamellparketter med bare 7-8 millimeters tykkelse totalt, beregnet på gulv hvor marginene (byggehøyden) er små. Så tynn lamellparkett kan ikke slipes, bare mattpusses og lakkeres.
I den andre enden av skalaen finnes tykke kvaliteter av lamellparkett, 22-24 millimeter, beregnet for legging direkte på bjelkelag.
Lamellparkett er som oftest forbehandlet med mange strøk lakk, slik at de kan tas i bruk straks de er lagt.
Mange treslag
Parkett kan like godt være av furu som av teak. I dag finnes det parkett i mange treslag og varianter med mye/lite kvist. Mye kvist betyr nødvendigvis ikke dårlige kvalitet, men mer spill i treverket. Som regel kommer parkett i staver, og de kan være lange eller korte. De blir gjerne lagt i mønstre, for eksempel fiskebein og ruter.
Parkett i staver er sjelden forbehandlet, selv om det finnes varianter som kalles "ferdigparkett" og som kan ha en finérsåle med hardved som toppsjikt. Etter legging kreves det som regel sliping, deretter påføres lakk etter leverandørens anvisninger.