IFI Logo

Skyll ned disse Plumbo-mytene

Vask og rengjøring
Skyll ned disse Plumbo-mytene
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
(Publisert )

Plumbo er en problemløser for deg som sliter med tette rør hjemme. Samtidig er det mange rykter som henger i luften. Er det noe sannhet i disse mytene? Vi har hørt med Helge Christiansen hos Krefting.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Etter å ha saumfart kommentarfelt, forum og analyseverktøy, er det tydelig at det er mange som har en mening om Plumbo. Mytene er mange, men er det noe hold i dem?

Helge Christiansen hos Krefting har lang erfaring med produktserien, og har svar som kan gjøre oss klokere. 

1. Kan Plumbo skade rørene?

– Plumbo-produkter skader ikke rørene. Rørene som blir brukt i dag tåler alle Plumbo-produktene. Det som er viktig er å lese anvisningen og passe på at de blir brukt på korrekt måte, sier Christiansen. Myten om at det originale pulverproduktet fra Plumbo skadet rør oppstod i en tid der det ble benyttet mye ABS-rør. Disse tålte ikke noen avløpsåpnere, ikke sitronsyre en gang,

– Plumbo-serien består av flere typer produkter som løser ulike problemer. Noen rør har fall, og vinkler som gjør det tetter seg oftere, og noen produkter egner seg bedre til noen problem enn andre, legger han til.

2. Er det farlig å bruke Plumbo?

– Det er klart at det er litt sterke midler som må til for å åpne opp tette rør, men om du følger bruksanvisningen skikkelig, lufter godt, bruker hansker og annet nødvendig verneutstyr så er det ingenting å være redd for. Dette gjelder for alle avløpsåpnere. 

Åpne Plumbo, med hansker

RIKTIG UTSTYR: Les og følg bruksanvisningen og bruk anbefalt verneutstyr når du bruker Plumbo-produkter anbefaler Christiansen. 

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

3. Plumbo er bare effektivt mot mindre blokkeringer

– Det stemmer heller ikke. Plumbo kan også brukes til å løse større blokkeringen i både dusj, toalett, kjøkkenvask og vasken på badet. Dusjen er kanskje et av de stedene hvor det skjer flest blokkeringer. Det er fordi avløpet fra dusjen ofte er et mindre hjelperør som går inn i et større rør, og ut av rommet. 

I dusjen er det også mye håravfall som kan samle opp og holde på rester av sjampo og balsam, slik at det dannes propp i røret. 

Plumbo Heavy Gel i toalettet

TOALETTET: Plumbo kan også fint brukes til toalettet. Det er anbefalt å bruke et av gel-produktene.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

4. Plumbo tetter rørene

– Det som kan skje om man bruker pulvervarianten feil og glemmer å etterskylle med varmt vann, er at pulveret forsteiner seg. Det skader ikke materialet i rørene.

– Dette kan aldri skje med flytende avløpåpner, som for eksempel Plumbo Heavy Gel, legger Christensen til.

Produktet han refererer til er flytende, men har konsistensen til en tykkere gelé, som gjør at den er tyngre enn vann. Det gjør at produktet kommer seg til blokkeringen i røret.

kokende vann helles i vasken etter Plumbo bruk

ETTERSKYLLE: Det er viktig å etterskylle med mye varmt vann når du bruker Plumbo, det gjelder både gel-og pulvervarianten. 

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

– Vi har faktisk noen standard norske avløpsrør fra Hallingplast på kontoret som vi for over 14 år siden forseglet i samarbeid med redaktøren i fagbladet Rørfag. Røren er fylt med flytende Plumbo og Plumbo Pulver og har stått i over 14 år nå, og de er fortsatt like fine. 

Rør på Kreftings kontor

FORSEGLET: For 14 år siden forseglet Krefting sammen med redaktøren i fagbladet Rørfag disse avløpsørene. Rørne er fylt med flytende Plumbo og Plumbo Pulver. Rørene er fortsatt like fine etter 14 år.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

5. Plumbo er bare en midlertidig løsning

– Nei det stemmer ikke, men du bør ikke overdrive bruken av Plumbo. Det aller beste er å unngå å få blokkeringer fra starten av. Da finnes det flere preventive løsninger du kan bruke, sier Christiansen.

– Plumbo lanserte for flere år siden biologiske produkter både i flytende form og som rørpinner kalt Naturent Biologisk Avløpsrenser. Det er en pakke med 12 små pinner du kan putte i avløpene som løses opp. De består av enzymer og bakterier som spiser fettlag og det som ligger i avløpet. Det er et biologisk produkt, legger han til.

Naturent Biologisk Avløpsrenser».  i vasken.

PREVENTIV: Det aller beste er å unngå å få blokkeringer fra starten av. Da er det viktig med godt og jevnlig vedlikehold. Disse pinnene kan trykkes ned i vasken. De består enzymer og bakterier som spiser fettlag og...

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Tette rør? Dette gjør du:

Har du tette rør, men er usikker på hva du bør bruke hvor? Her er Christiansens anbefaling.

  • Tett vask på kjøkkenet: Plumbo Pulver, Plumbo Flytende Ekstra Tung eller Plumbo gel.
  • Tett vask på badet: Plumbo Heavy Gel eller Plumbo Proff Aktiv gel.
  • Tett sluk i dusjen: Plumbo Håroppløser eller Plumbo Heavy Gel.
  • Tett toalett: Plumbo Heavy Gel, eller Plumbo Aktiv gel.

Partner lenker

Relaterte emner

Annonse
Vi anbefaler
Mer fra Vask og rengjøring
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.