Det aller første du må gjøre, er å fastsette hvor mye kjøkkenet kan koste. Husk å legg inn en margin for eventuelle ekstrakostnader.
Deretter kan det være lurt å gå igjennom ditt gamle kjøkken. Hva fungerte bra? Hva savnet du? Dette kan gi deg en god pekepinn på hvordan det nye kjøkkenet bør se ut.
Ting du bør ta stilling til:
Vaskekum: Vaskekum, komfyr og kjøleskap er tre sentrale punkt under matlagingen, og bør stå i nærheten av hverandre.
Oppvaskmaskinen: Oppvaskmaskinen bør plasseres rett til høyre for vaskekummen (omvendt hvis du er venstrehendt), slik at du kan skylle tallerkenene og sette dem i maskinen i en bevegelse.
Belysning: Nok og riktig lys til arbeidet er avgjørende for et godt og funksjonelt kjøkken. Bruk gjerne dimmer for å kunne velge mellom kraftig arbeidslys og mindre, mer stemningsskapende lys.
Stekeovn: Stekeovn og mikrobølgeovn kan med fordel plasseres høyt, slik at du slipper å bøye deg hver gang du skal sjekke til maten, eller ta den ut og inn.
Komfyr: Sørg for god avlastningsplass ved siden av komfyren og kokeplate, slik at du kan sette fra deg varme gryter mens du lager mat.
Kjøleskapet: Det kan også være praktisk med god benkplass rundt kjøleskapet, slik at du har et sted å sette fra deg varer.
Avtrekksystemet: Det er lettest å plasser avtrekket når komfyren står ved en yttervegg. Men du kan også senke himlingen, slik at røret til avtrekksystemet legges i taket. Dette bør du uansett ha tenkt igjennom før kjøkkenet monteres.
Skap: Overskap som går helt opp til loftet gir ekstra lagringsplass samtidig som du slipper å tørke støv.
Hyller: Velg et kjøkken som har skap med ferdige boremønster, slik at du enkelt kan flytte på hyllen hvis det blir nødvendig. I tillegg bør hyllene være forholdsvis tykke, helst 20 mm, slik at de ikke buer.
Gulvet: Gulvet bør legges inn under skapet, det vil gi en bedre beskyttelse mot vannskader