IFI Logo

Så mye bedre er en god pensel

Verktøy og tilbehør
Så mye bedre er en god pensel
Chera Westman

Chera Westman
(oppdatert )(Publisert )

Fortere ferdig med flott finish. Dette er en av fordelene du får ved å velge en kvalitetspensel fremfor billigvarianten.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Skal du male mye, male noe der finishen er viktig, eller vil du bare gjøre malejobben så raskt og effektivt som mulig? Da bør du satse på en kvalitetspensel, heller enn å kjøpe fra billigsortimentet. Forskjellen mellom gode og mindre bra pensler er nemlig mye større enn mange tror.

- Du merker forskjell på hvor langt du kan male på et dypp, hvor jevnt malingen påføres, om busten spriker mot kantene og hvor lenge penselen holder, forteller Åke Lundin, produktutvikler i Anza, som er Jordans søsterselskap og varemerke i Sverige.

Kontinuerlig testing

Fabrikken ligger i Bankeryd i Sverige, og til det svenske markedet leveres penslene under varemerket Anza. Kun navnet på verktøyet siller seg fra de norske variantene til Jordan. I verkstedet fabrikkens kjeller, testes kontinuerlig alle pensler som lages i anlegget, og nye maleverktøy utvikles hele tiden.

- Vi tester malinger fra alle leverandører på markedet der penselen skal brukes, og vi tester både våre egne pensler og verktøy fra konkurrerende produsenter, sier Åke Lundin.

Ved anlegget i Sverige produseres både pensler og maleruller til blant andre varemerkene Jordan og Anza.

Ved anlegget i Sverige produseres både pensler og maleruller til blant andre varemerkene Jordan og Anza.

Maler en strek

For å demonstrere prinsippet som kapasiteten testes etter uten å bruke maskinen, fester han et stort, blått ark til gulvet og plukker frem noen vanlige, flate pensler fra sortimentet. Den første penselen dyppes i malingen, strykes av mot veggen og dyppes igjen. Da er penselen mettet med maling og testingen kan begynne.

Åke starter i ene enden av arket, setter ned penselen og drar den med jevn fart og kraft tvers over arket, lager en U-sving og fortsetter tilbake. Malingen rekker akkurat til å begynne på linje to. Allerede før Åke kom frem til svingen begynte penselen imidlertid å miste dekkevne og det blå arket skinner gjennom. Spesielt dårlig resultat er det på yttersidene av penselen der busten spriker mye. Dette er den aller rimeligste penselen i sortimentet. 

Åke Lundin er produktutvikler og tar frem og tester Jordans verktøy.

Åke Lundin er produktutvikler og tar frem og tester Jordans verktøy.

Slitesterk pensel

Samme prosedyre gjentas for ytterligere tre penser, av stadig bedre kvalitet. For hvert trinn opp i kvalitet, ser vi at Åke kan male en lengre strek på ett og samme dypp, og at finishen blir bedre og bedre. Kantene blir mindre rufsete, dekken bedre og påføringen blir jevnere.

Den siste kvaliteten, Jordan Ultimate, kommer seg tre ganger over arkets bredde og rundt en sving til, før malingen tar slutt i penselen. Sammenlignet med den første kvaliteten Åke demonstrerte, ser også den malte streken jevnere og finere ut, og busten har ikke spriket mot kantene.

- Dette er en meget slitesterk pensel som har god evne til å ta opp maling og fordele den jevnt over flaten som skal males. Det gjør at du spar tid ved malearbeider og når et bedre resultat enn med en billigpensel, sier Åke Lundin.

 Den beste penselen maler tre ganger så langt som den minst gode.

Den beste penselen maler tre ganger så langt som den minst gode.

Slik testes pensler:

Åke Lundin har utviklet en egen testmetode for pensler, og han har utviklet maskiner og utstyr som utfører testene på akkurat samme måte for alle pensler, slik at resultatene kan sammenlignes.

Før testen begynner måles lufttemperatur og luftfuktighet, samt viskositeten på malingen som skal brukes.

1. Kontroll av spenst i penselen, for at riktig malefølselse skal kunne være med i vurderingen.

2. Kontroll av fiberfelling. Maskinen fører penselen over et gitter i 60 sekunder.

3. Penselens kapasitet til å ta opp maling og evne til å avgi den mot flaten måles.

4. Flaten som kan males på et gitt antall dypp måles.

5. Hvor mange gram maling som avgis per kvadratmeter malt flate måles.

6. Mengden maling som er igjen i penselen etter bruk, måles.

7. Penselens egenskaper ved utsparing inn mot kanter og mot hjørner testes.

8. En utsmøringstest utføres på et rutet papir.

9. Den siste testen er en strekmaling, lignende den som er beskrevet i artikkelen, men utført av en maskin som holder konstant trykk og hastighet.

Deretter vaskes penselen, for å se hvor enkelt det er å få den ren fra maling.

Mer informasjon:

www.jordanvethvordan.no

www.anza.se

 

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Verktøy og tilbehør
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.