I 2002 var det vel 2500 pipebranner der brannvesenet rykket ut. I 1998 var det i overkant av 1700 pipebranner, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Det er kommunens ansvar å sørge for at pipene blir feiet minimum hvert fjerde år, men det er huseier som har plikt til å melde fra om anskaffelse av nytt ildsted.
- Dessverre er det mange som lar vær å melde fra om at de har kjøpt seg ovn, og da blir det jo umulig for oss å få feiet pipene, sier feierinspektør Ivar Eriksen i Oslo kommune til nyhetbyrået Newswire.
- Mange branner kunne vært unngått om folk hadde tatt noen enkle forholdsregler. Det er blant annet svært viktig at veden er tilstrekkelig tørr, sier kundeservicesjef Thorbjørn Kristiansen i Jøtul.
Klingende ved
- Dersom veden er for rå brenner ikke alle partiklene opp, og det legger seg et belegg av såkalt blanksot på pipeveggene. Det ideelle er ca 20 prosent fuktighet i en vedkubbe, sier Kristiansen.
- Den beste måten å teste tørrheten på er å slå to kubber mot hverandre. Hvis det kommer en klingende lyd er veden god og tørr nok. Hvis det derimot kommer en litt hul lyd er veden for fuktig, og det kan legge seg sot som kan ta fyr i pipa, sier Kristiansen.
Meld fra
- Da strømprisene gikk i været var det mange som skaffet seg nye ovner. Men våre tall viser at bare rundt 20 prosent av disse melder fra til oss. For å melde fra om behov for feiing må man ta kontakt med brann- og feiervesenet i kommunen, sier Eriksen.
De nye rentbrennende vedovnene er svært sikre i forhold til pipebrann. Her er man garantert at alle partiklene brenner opp, slik at det ikke blir liggende noe belegg lenger oppe i skorsteinen. Oslo kommune gir i dag 3000 kroner i støtte dersom man har en gammel ovn og ønsker å bytte til en ny rentbrennende ovn.
Avkortning
Forsikringsselskapene krever at huseier ser til at pipen er i forskriftsmessig stand.
- Pipebranner er normalt omfattet fullt ut av forsikringen, men der huseier har gjennomført egne arbeider med brannmur eller pipe som ikke er forskriftsmessig, kan dette få følger for en eventuell erstatningsutbetaling, opplyser informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.