IFI Logo

Oslo rådhus tilbake til gammel tid

Butikk, bank og offentlige lokaler
Oslo rådhus tilbake til gammel tid
IFI.NO

IFI.NO
(oppdatert )(Publisert )

I formannskapssalen står det stillas, og kunst er tildekt av presenninger. Lysekronene er tatt ned og står på gulvet. Oslo rådhus får et historisk ansiktsløft og tilbakeføres til gammel tid.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Portrettmaler Harald Dals «De eligerede mænd» kikker bak presenningen og ut på formannskapssalen, som er under oppussing. Den samme oppussingen foregår i det tilhørende biblioteket.

De valgte menn til denne storstilte restaureringen er Alliero med sine entreprenører. Til sammen er det 30 fagfolk med - alt fra egen gulvlegger til tapetserer.

Alliero er en totalleverandør av håndverkstjenester innen rehabilitering, ombygging og restaurering av eiendom.

Et kulturminne å ta vare på

Salen som tilhørte formannskapet anses som et kulturminne som refererer til tiden med formannskapsinstitusjonen og videreutviklingen av det politiske lokalstyre.

Den ligger i andre etasje i Oslo rådhus. Arbeidene startet i midten av mai, og ferdigstilles i disse dager. Rehabiliteringen pågår til september i år.

Formannskapssalen er normalt brukt omkring én gang i uken. Her møtes politiske komiteer og utvalg. Siden formannskapet er avskaffet, har salen fått et nytt innhold.

Spesialkonsulent i Oslo kommune, Sigrun Myrmellem, er på besøk for å se progresjonen i arbeidet.

– Nå vil vi få det opprinnelige uttrykket som har vært gjennom 60 år, og få bort mellomperioden som har hatt ulike former for oppussing. Vi vil tilbakeføre det til hva det en gang var. Det begynner å bli bra! Særlig jobben med panelet, sier hun midtveis i restaureringsprosessen.

Et kulturminne å ta vare på

Harald Dals gruppeportrett av det første formannskapet i Christiania er godt tildekket.

Totalrenovering

På gulvet i biblioteket ligger fiskebeinsmønstret parkett allerede. Det får nå en finpuss, mens formannskapssalen endelig skal få samme eikeparkett. Det har tatt mange år!

– Endelig! Det har vært teppe frem til i dag. Men det var som følge av en rasjonalisering etter krigen. Nå blir gulvet slik den opprinnelige intensjonen var, forteller Myrmellem.

I salen er all belysning tatt ned. De skal henges opp igjen med spotskiver. De gamle lampene har vært til restaurering. Snart vil de gi forbedret lys over langbordet med LED-lys.

– Salen var helt nedslitt, så vi måtte foreta oss noe nå, sier spesialkonsulenten og legger til: – Dette blir et viktig rom. Det er et av de største møterommene.

Vi har i alt åtte møterom som er åpne for publikum.

Brystning og alt treverk er renset og oljet for å få tilbake den gamle løden. Det samme er den flotte inngangsdøren med en utskjæring av rådhuset i profil. Nye gardiner med oppheng kommer på plass, men det er det eneste Alliero ikke står for.

Arbeidet til entreprenøren omfatter også maling og tapetsering, mens underleverandører benyttes til elektro, restaurering av møtebord og gulvbehandling.

Totalrenovering

Lysekronene har vært til restaurering og vil gi forbedret lys over langbordet med LED-lys.

Spesialbestilt tapet

Det flotte, lysegule tapetet skjuler en tid med ikke fullt så lekre vegger. Før Alliero kom på banen, var tapetet grønnmalt. Der hang det portretter av ordførere fra Oslo kommune og Aker kommune, før de to kommunene slo seg sammen.

– De to radene med bilder skal opp igjen og har fått eget feste bak tapetet. Der kan bilderammene spikres fast, sier Arnulf Olsen, partner og malermester fra Alliero.

Lintapet er strukket på filt-underlag, og festet i øvre og nedre kant på veggene.

– Det er samme tapet i både formannskapssal og bibliotek. Dette for å skape en helhet. Tidligere var biblioteket viktig for formannskapet, men i dag som vi bruker Internett, har rommet fått en annen funksjon. Det brukes til spesielle anledninger som når noen fyller år eller slutter i rådhuset, forteller Myrmellem.

Peter Eggert har lagt tekstiltapetet. Tapetet er vevd i Sverige hos Dick Johansson.

– Vi bruker mye stillas, for tapetet er sydd sammen på forhånd. Eggert kom selv hit for å henge det opp. Under tapetet er det en filtduk. Og tapetet er stiftet fast i alle hjørner, forteller Olsen.

Spesialbestilt tapet

Ingen nysgjerrige fingre skal få sette sine spor på det spesiallagde tapetet.

Erfaren entreprenør

Arnulf Olsen er prosjektansvarlig sammen med Tina Juuhl, begge partnere og malermestere i

Alliero-avdelingen Bratfoss Restaurering. Han forteller at prosjektet har kostet Oslo kommune 2,4 millioner kroner.

– Alliero la inn anbud og fikk oppdraget som hovedentreprenør. Kommunen er veldig fin å samarbeide med. Både Myrmellem og rådhusforvalter Bjørn Risvik. Og arbeidet har gått raskt. Det har vært full fres hele veien, sier han.

Arkitekt på restaureringsprosjektet har vært Ole Hankø og byggeleder er Pål Strøm.

Selskapene og håndverkere i Alliero-gruppen gjennomfører årlig mer enn 300 rehabiliteringsog vedlikeholdsoppdrag i offentlige og private bygg på Østlandet.

Via avdelingen Bratfoss Restaurering har selskapet restaurert en lang rekke historiske og verneverdige bygg.

Liknende restaureringsprosjekter som Oslo rådhus er restaurering av Frimurerlosjen, vindusrehabilitering i Regjeringskvartalet etter ødeleggelsene 22. juli 2011, samt at de nå restaurerer

Slottet og Eidsvollsbygningen fram til grunnlovsjubileet neste år.

Erfaren entreprenør

Alliero har sørget for at disse dørene har fått et forfrisket utseende.

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Butikk, bank og offentlige lokaler
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.