Ulakkerte benkeplater i tre er nærmest standard utrustning i norske kjøkken. Og ikke så rent sjeldent bærer benkeplatene preg av et fuktig liv i omgivelser der kniven sitter løst.
Dyprens på kjøkkenet
Flekkene kommer hvis treet ikke er forseglet skikkelig. Den manglende forseglingen gjør at platen trekker fuktighet og at merkene blir værende i treverket. Men det går an å gjøre opp for gamle synder uten å ta fram slipemaskinen.
- Flekkene fjernes lett ved hjelp av trerens. Rensemiddelet smøres direkte på flekkene, og så trekkes skitten ut av treet. Deretter tørker du av benken, og lar platen tørke til neste dag. Det er imidlertid viktig at du bruker et rensemiddel som passer til den oljen du tidligere har brukt til benken forklarer Bjørg Owren i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør.
Jevnlig innsmøring
Når benkeplaten er renset og tørket, må den settes inn med nye lag olje.
- Benkeplatene bør oljes to ganger i året, men når de er helt nye, kan det hende at det er behov for så mye som fire til fem lag med olje før platen er mettet, sier Wimann Sandli i Norema Kjøkken.
Det er nettopp denne første oljebehandlingen som er den viktigste, og det er her mange slurver. En plate som er skikkelig oljet skal holde i årevis, uten både fuktflekker og spor etter tyttebærsyltetøy. Imidlertid er det viktig å huske at benkeplaten har to sider, som begge skal ha sitt.
- Dersom du bare tilfører fuktighet på den ene siden, kan platen bli skjev. Derfor er det viktig også å olje undersiden en gang innimellom, mener Sandli.
Slipes ny
Dersom flekkene får sitte lenge nok i treverket, kan det hende du må fram med sandpapir eller slipemaskin.
- Flekker som sitter dypt, forsvinner etter en omgang med slipemaskinen. Men er det kommet råte eller sopp i platen, er det ingen ting annet å gjøre enn å kjøpe nytt. Personlig mener jeg at både flekker og annet er helt unødvendig og selvforskyldt. En benkeplate som behandles skikkelig skal nærmest vare evig, sier Thomas Forsland hos Benkespesialisten.