Det gamle kjøkkenet var både upraktisk og umoderne. I tillegg til at eierne ønsket seg flere skap og mer benkeplass, ønsket de seg et lyst og trivelig kjøkken. Disse typiske kjøkkenene fra 50-tallet ble bygget i moduler fra gulv til tak, noe som gjør det svært vanskelig å flytte på skap uten at man må restaurere hele rommet. Dette krevde en nøye planlegging av oppussingen.
Både plasseringen av komfyr og oppvaskbenk måtte beholdes. Forandring av dette ville blitt svært kostbart og tidkrevende. Det ble valgt å legge nye benkeplater, da det fra før var benkeplater i forskjellige dimensjoner og farger.
Et av de takhøyde skapene ble fjernet for å få utnyttet plassen maksimalt. Da skapet ble fjernet ble det et hull i taket. Her ble løsningen å bygge en kasse av gips. Det ble innfelt tre downlights i denne. Dette ga en nyttig belysning ned på den nye arbeidsbenken.
Noen av skapdørene ble fjernet og det ble valgt åpne hyller for å gi mer rom. De øvrige skapdørene ble malt vaniljehvite og det ble lagt fliser i samme farge for å skape en helhet.
Til de nye modulene og hyllene ble det brukt billige materialer. Dette holdt kostnadene nede, og man kunne derfor investere i de nye, lekre flisene og benkeplater i heltre merbau..
Bordplaten er i samme materiale, og kan derfor brukes som ekstra benkeplass ved behov! Disse er behandlet med en naturell olje for benkeplater, og gir en varm lød til treverket. Det store vinduet fikk nytt liv med et strøk maling. En transparent liftgardin med tynne striper i spennende farger, slipper lyset inn uten at rommet virker kaldt.
Resultatet ble til slutt et lekkert kjøkken i lyse farger. Gammelt møter nytt i en røff og enkel stil. Masse benkeplass og hendige løsninger gjør det til et praktisk arbeidsrom og en hyggelig spiseplass.
Dette gjorde vi:
Vegger:
På veggene var det glassfiberstrie. Etter mange strøk med maling og dårlig heft, var det nødvendig å fjerne denne. Under oppussingen ble det oppdaget tynne sponplater under tapetet. Disse ble fjernet, og under var det et såkalt underpanel, også kalt rupanel. Dette er en type panel som ikke blir brukt i interiør, men som et underlag for å gi feste.
Den røffe, ubehandlede stilen passet veldig godt til det utrykk man ønsket at rommet skulle ha, så panelet ble beholdt. For å gi veggene et moderne preg ble panelet malt i en lys farge.
Ikke alle veggene hadde dette panelet under. Under glassfiberstrien var det flere lag papirtapet. Det var ikke nødvendig å fjerne disse, så vi brukte oljebasert heftgrunning for gi et godt grunnlag for videre behandling. Før maling ble veggene helsparklet og pusset. Det ble valgt samme farge som på panelet. De rene, slette veggene ble en fin kontrast til det røffe, grove panelet.
Skapdører:
Noen av skapdørene hadde hakk og rifter. Dette ble utbedret med tresparkel og deretter pusset. Dørene ble grunnet med oljebasert heftgrunning. Deretter ble det påført to strøk med oljebasert maling i glansgrad 40. Nye stålhåndtak i gammel stil understreker kombinasjonen av nytt og gammelt.
Vindu:
Hvitfargen på vinduet hadde gulnet med årene. Vinduskarmen og listene ble vasket og lett pusset, og dermed påført et nytt strøk maling.
Gode råd før du setter i gang:
- Planlegg godt før du setter i gang! Det kan komme mange ubehagelige overraskelser i løpet av oppussingen som koster deg tid og penger!!
- Rengjøring er veldig viktig før du maler. Et godt grunnarbeid sørger for et jevnt og varig resultat.
- Usikker på fargen? Kjøp små prøvebokser og ta oppstrøsprøver før du velger deg en endelig farge!
- Skal du bruke håndverker, få pris på utførelse før arbeidet settes i gang.
- Godt verktøy er halve jobben. Få hjelp hos fargehandleren til å velge riktig verktøy til jobben.
En annerledes vinhylle
En Lecablokk kan brukes til mer enn å bygge grunnmurer og peis. Mulighetene er mange. Her har vi brukt en Lecablokk som et element i kjøkkeninnredningen. Langs kanten er det fuget med akryl, fordi denne er overmalbar. Lecablokken er malt i samme farge som den øvrige innredningen. Med ett har dette blitt til en spennende vinhylle!