Det er snart 15 år siden Christiania Spigerverk delvis avviklet driften i Nydalen. Også en rekke andre bedrifter som gjennom årene, for ikke å si århundrene, hadde nyttiggjort seg Akerselvas fossekraft forsvant etter hvert som man frigjorde seg fra vannmassenes nyttekraft. Ominnredede gamle fabrikkbygninger og en del nybygg ble til Nydalen Næringspark. Men ekspansjonen fortsatte - og fortsetter. Om et par år vil blant annet BI samle alle sine avdelinger her. Da vil man ende opp med rundt 22.000 arbeidsplasser på de gamle industritomtene. I tillegg kommer 4.000 nye beboere. Ikke rart at næringsparken er omdøpt til Nydalsbyen.
Med T-bane i kjelleren
Midt i dette ekspansive området åpnet Radisson SAS Business Park Hotel sine dører 2. juni. Hotellet ligger i tilknytning til Torgbygget, med butikker og direkte nedgang til den nye T-banelinjen som åpner 20. august. Men hotellet trenger ingen T-bane for å fungere. Allerede fra første dag har det vært stort trykk og til dels fullt belegg, forteller hotellets direktør Peter Møller Laursen. Her kommer både businessfolk og turister for å overnatte, holde møter eller bespises.
Torgbygget, som Radisson SAS-hotellet er en del av, er tegnet av Kosbergs Arkitektkontor AS, som også tegnet Seilet, Moldes nye landemerke. Totalentreprenør har vært Gunnar M. Backe AS.
Chili og Urban
Interiøret er i sin helhet designet av Christian Lundwall Arkitektkontor AB i Göteborg. Lundwall har spesialisert seg på hotellplanlegging og design og har vært ansvarlig for en rekke Radisson SAS-hoteller helt siden 1987. Da var det Radisson SAS Hotel i Stavanger som fikk stylet rommene i japansk, skandinavisk, italiensk og amerikansk stil. I årene som er gått har det blitt 20-25 forkjellige stiler. Og nå altså hotellet i Nydalen med sine to helt spesielle stiler: Chili og Urban.
Hotellet har fått en gjennomført stil ettersom Lundwall tegner møbler og lamper, designer tepper og tekstiler og er ansvarlig for fargevalg. Alt er produsert unikt for hotellet, istedenfor - som vanlig - at man setter sammen produkter fra ulike leverandører i et forsøk på å skape en sammenfallende stil eller helhet.
Hotellrom med hjemmekontor
- Chili er vel så sprøtt det kan bli på et Radisson SAS-hotell, medgir hotelldirektøren. Likevel er det kvalitet hele veien. Fra det spesielle og stillegående klimaanlegget til internett-tilkoblingen i veggen. Business Class-rommene er ekstra store og gode, men heller ikke standard-rommene er knuslete med plassen. Her kan man godt installere seg med "hjemmekontor" på forretningsreisen.
Rommene i Urban stil er teknisk sett like velutstyrte, men med en mer avslappet stil, behagelige stoler - og også her kraftige, men gode farger. Et rom man lett vil trives i.
Sirkus
Hotellets lobby er åpen og elegant. De kjølige grå flisene kombinert med treverk i varme farger tilhører en urban stil som vi første gang så i full utfoldelse på Gardermoen da flyplassen åpnet i 1998. To samhørige peiser med glass på alle fire sider leder inn til salongområder, restaurant og bar.
Åtte konferanserom med kapasitet fra 2-100 personer gjør hotellet velegnet for de stedlige næringsbedrifters møte-aktiviteter. Maten kan inntas i restaurant Circo -sirkus på spansk. En rekke fotografier på veggene forteller om sirkuslivets hverdag, helter og heltinner. I tillegg dekker portretter av en rekke artister på ulike plan vegger i salongområdene.
Så lenge myndighetene tillater det er det lov å røyke i deler av Circo. En skinne i taket, en såkalt røykegardin, sørger for at røykeluft ikke får lov å passere den usynlige ventilasjonsveggen.
Fargemagasinet nr. 4/2003