IFI Logo

La panelet ligge

La panelet ligge
Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
(Publisert )

Vi mener definitivt ikke at du skal droppe vegger av panel, men kanskje tenke litt annerledes i forhold til montering neste gang veggene skal fornyes? Panel er nemlig mer enn den gulnede furua vi husker med gru fra 80-tallet.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

I en periode har vi gjort alt vi kan for å kvitte oss med furua: malt veggene, byttet til eikeparkett og kjøpt beisede møbler. Nå er tiden inne for å ta furua inn i varmen igjen. Kanskje ikke i samme utstrekning som tidligere, men ved hjelp av andre monteringer og overflatebehandlinger glir furua nå rett inn i det moderne hjem.

Andre vaner i øst

I Norge monterer vi "alltid" innvendig panel stående. Grunn uviss, men vi skal ikke lenger enn til Svinesund for å finne helt andre vaner.

- I Sverige er det helt vanlig med liggende panel. Jeg har ikke noen god forklaring på hvorfor svenskene benytter liggende panel i større grad enn stående, men det er det som er tradisjonell byggeskikk der borte, forteller Katharina Vestbø hos Södra Interiör.

Gjør rommet bredere

Med liggende panel får man en helt annen effekt i rommet. Av samme prinsipp som en horisontalstripet genser for oss til å se bredere ut, gjør liggende panel det samme med rommet. Effekten er kanskje ikke noe å trakte etter over magen, men i stua er situasjonen en helt annen.

- Liggende panel gjør at rommet virker lengre og lavere, men gulvflaten virker større, forteller Vestbø.

Men det finnes også flere monteringsmåter som gir andre effekter.

- Det er mulig å bruke noen liggende paneler oppe mot taket i kombinasjon med stående under. I rom med spesielt stor takhøyde vil dette gi rommet en spennende effekt. Panel kan også monteres diagonalt eller i felt for å få fram et mønster eller bryte opp store veggflater og gjøre dem mer interessante, legger hun til.

En vegg med panel

Vi har de siste årene blitt godt kjent med begrepet fondvegg, den ene veggen i rommet som står ut fra resten. Istedenfor et stormønstret tapet eller maling i en knallfarge, kan denne veggen godt være panelt. Ellers kan panel med fordel kombineres med en tapetsert vegg. Det er bare fantasien som setter begrensninger.

Unngå gulning med behandling

Er du redd for at panelet skal gulne, er løsningen en god behandling. Det er ingenting i veien for å gjøre det selv, men får du ikke helt ånden over deg, er det langt enklere å kjøpe ferdigbehandlet panel.

- Ved å kjøpe ferdigbehandlet panel sparer man tid og får et produkt som er jevnt og pent, ferdig behandlet og klart for montering. Totalkostnadene er ikke høyere enn om du velger å behandle panelet selv, forteller Vestbø.

Effektfullt med finsaget panel

Ifølge trendanalytikerne er det helt riktig med rustikke og slitte overflater. Slike overflater på gulvmaterialene har vi sett før, men nå er det også mulig å få den ettertraktede finishen på veggene.

- Finsaget panel er en spennende nyhet til hjemmet, og gir en rustikk og rå overflate. Dette er helt tidsriktig, og passer like bra i eldre hus som i moderne, tipser Vestbø.

Det finsagede panelet er overflatebehandlet med hvit voks som gir en frisk hvit tone, og som samtidig viser trestrukturen med aldring og kvister. Dette gir veggen et levende uttrykk.

Mer informasjon

www.sodrainterior.no

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.