Familien i huset fra 1950-tallet hadde lenge ønsket seg et nytt kjøkken. Et lysere, vennligere rom som både skulle romme en praktisk arbeidsplass og en koselig spisekrok. De brukte lang tid på å diskutere hvilke forandringer de ville gjøre og hvor mye det skulle koste og ble enige om at de ville ha en full renovering. Sammen med en interiørarkitekt tegnet de sitt nye praktiske, enkle og delikate kjøkken med stramme, tøffe linjer. Når alt var bestemt ned til minste detalj, bortsett fra fargen på barstolene, dro mor, far og barn til utlandet i fem uker og overlot hele jobben til håndverkerne. Det vil si nesten, de allierte seg med en venninne som er sivilarkitekt. Hun tok på seg oppdraget å være byggeleder.
- Uten henne hadde det ikke gått, sier eierne. Venninnen ble et bindeledd mellom dem og håndverkerne. Hun holdt overoppsyn og kunne ta byggemessige avgjørelser underveis slik at kjøkkenet var klappet og klart da familien kom hjem. Resultatet ble akkurat etter oppskriften: Vakkert, enkelt, rent og funksjonelt. Det eneste "problemet" eierne har nå er at de synes de er nødt til å pusse opp flere rom for å få det like fint overalt og for å oppnå en helhet!
Å pusse opp hjemmefra
Det er ikke til å komme bort fra at det medfører en del knirk i hverdagen å pusse opp et helt kjøkken fra bunnen av. Håndverkere løper ut og inn og man har ikke noe sted å tilberede maten lenger eller å vaske opp kopper og kar. Å reise sin kos mens det står på som verst, blir en fristende løsning, men det gjelder å ta sine forholdsregler:
- Ta alle valg med hensyn til tak, vinduer, gulv, vegger, belysning, armaturer, fliser, kjøkkeninnredning og hvitevarer før du drar.
- Tenk helhet, det vil si hvordan kjøkkenet vil fungere i forhold til tilstøtende rom og til eventuell uteplass.
- Lag komplette tegninger og informér håndverkerne.
- "Ansett" en byggeleder som skal være bindeledd mellom deg og håndverkerne mens du er borte. Er du heldig, har du en i vennekretsen som kjenner din smak og kan påta seg oppgaven.
- Pusser du opp i et gammelt hus, må du være forberedt på at det kan dukke opp uforutsette ting, som for eksempel rør i tak og vegger. Dermed kan det hende du ikke får den skyvedøren du ønsket deg eller fikk hevet taket ditt. Eller at gulvet er skjevt slik at man må gjøre tilpasninger.
- Alle uforutsette ting betyr gjerne også uforutsette utgifter. Ta høyde for dette i budsjettet ditt.
Kjøkkenlyset
Kjøkkenet er det mest kompliserte rommet å belyse i et hus. Her er det mange hensyn å ta, både til hygiene, arbeid, sikkerhet og kos. En lysdesigner eller en såkalt belysningsplanlegger vil kunne gi deg de tipsene du trenger for nettopp ditt kjøkken. Lysdesignerne opererer enten frittstående eller er ansatt i arkitekt- eller rådgiverbedrifter. Flere lysforretninger har engasjert fagfolk til å veilede kundene i lyssetting. Direktør Petter N. Haug i Lyskultur gir oss disse stalltipsene til kjøkkenbelysningen:
- Planlegg belysningen parallelt og på samme måte som annet interiør planlegges.
- Lag detaljerte tegninger med plassering av all belysning.
- Velg lyskilder og armaturer med omtanke. Lyskildene må ha god fargegjengivelse.
- Utnytt tilgjengelig teknologi tilpasset ditt behov. Dette gjelder blant annet bruk av styringssystemer.
- Ha like gjerne spotter i taket som kalde lysrør. Spotter - eller downlights - gir en vennligere og langt mer fleksibel belysning.
- Sørg for godt arbeidslys over kjøkkenbenken og ved komfyren. Lyset må ikke kaste skygge, slik at du risikerer å brenne deg eller skjære deg.
- Belysningen bør nå inn i alle kjøkkenskap.
- Sørg for fleksible løsninger. Du bør for eksempel ha mulighet for å dimme arbeidslyset når du ikke trenger flombelysningen.
- Ha mulighet for både arbeidslys og koselys over spiseplassen. Unngå direkte blending fra lyskilder ved å benytte godt avblendet armatur.
- Dimmelys skaper stemning og i disse strømsparingstider kan det være kjekt å vite at dimmet lys er veldig økonomisk.