Kjøkkenet styrer lommeboka

Finansiering og økonomi
Kjøkkenet styrer lommeboka
{Name}

Øyunn Syrstad Høydal/Pressekontoret
Publisert

Selv om vi stadig spiser flere måltider utenfor hjemmet, bruker vi mer penger på kjøkkenet enn noen gang tidligere. For første gang har kjøkkenet blitt husets dyreste rom.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

- Både kjøkkenet og kjøkkenmøblene vokser i størrelse og pris, sier Knut Skoe i Møbelrådet.

I år vil vi pusse opp for rundt 30 milliarder, viser tall fra Prognosesenteret. Tidligere har baderommet vært hjemmets største pengesluk, men nå er kjøkkenet blitt husets nye utstillingsvindu.

- Kjøkkenet er det rommet som best avspeiler skiftende samfunnstrender. Tidligere var kjøkkenet et arbeidsrom for husmoren, og derfor er eldre kjøkken verken spesielt store eller påkostede. I dag er det et allrom for hele familien, og mannen har gjort sitt inntog som kjøkkensjef, sier forsker Gunn-Helen Øye ved Prognosesenteret.

Nye bruksområder

Kjøkkenet vokser på bekostning av andre rom, og det er særlig spisestuen som taper terreng. Selv om spisestuen er en truet rase, så selges det spisestuemøblement som aldri før.

- Vi selger flere spisestuemøblement enn kjøkkenbord til bruk på kjøkkenet, forteller Monica Rostad, sortimentsutvikler hos Bohus. Forbrukerne vil ha store spisebord med god plass til venner og familie. Samtidig er dagens spisestuemøblement lettere og mer praktiske enn det klassiske mørke møblementet fra tidligere tiår, sier Rostad.

Også hos Møbelringen har produktsjef Cathrine Palm Spange merket tydelige endringer:

- Mange vil ha spisestuemøbler som matcher kjøkkeninnredningen, og derfor har vi opplevd en økning i etterspørselen etter lysere møbler.

Knut Skoe i Møbelrådet mener dette er en trend som også de mindre norske møbelprodusenter har grepet fatt i. Produsenter som tidligere levde godt på furu, benytter nye treslag og et lettere formspråk.

Rom på retur

Før var kjøkkenet et hverdagsrom. Fest og høytid ble markert med middag i spisestua og kaker i finstua.

- I nye hus får kjøkkenet stadig flere kvadratmeter av det totale boarealet, og samtidig blir det også gitt en sentral og solrik plassering. Kjøkkenet har blitt et rom for alle anledninger og derfor har stuen, og særlig spisestuen mistet betydning, sier Øye.

Hun mener rommene vi lever i utformes av måten vi lever på, og at store kjøkken slett ikke er noen verdensomspennende trend.

- I storbyer som New York er for eksempel mange kjøkken nærmest bare en kokeplate og et skap, fordi det er vanlig å spise de fleste måltider ute, sier hun.

Hva fremtiden bringer

Om det norske kjøkkenet vil vokse ytterligere, eller krympe til en kokeplate, er vanskelig å spå, men Øye mener det finnes tegn på hva fremtiden vil bringe.

- I tiden som kommer vil vi se kjøkken som gir et mer ryddig inntrykk enn det vi har sett de siste årene. Det er ikke lenger om å gjøre å vise fram mest mulig nips og utstyr, og det moderne kjøkkenet vil gi et jordnært inntrykk.

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Finansiering og økonomi
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.